«ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Διακοπές 4 διανυκτερεύσεων με επιδότηση από το κράτος

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ VOUCHER 30 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ - ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2020 21:09

Με τις δηλώσεις συμμετοχής των παρόχων καταλυμάτων όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια, ξεκίνησε η διαδικασία για το φετινό πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους». Πρόκειται για φιλόδοξο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που υλοποιεί το Υπουργείο

θέλοντας να τονώσει τις τουριστικές μονάδες που δεν αναμένουν μεγάλο κύμα τουριστών από το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα, για την υπαγωγή στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων, εφόσον το 90% των πολιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης. Το ποσό επιδότησης που θα καλύπτεται στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος αγγίζει τα 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση και η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων ορίστηκε στις 4 διανυκτερεύσεις, σε συνεχόμενο διάστημα εντός της χρονικής περιόδου του προγράμματος, από 15.7.2020 έως 31.12.2020 δηλαδή, στον ίδιο πάροχο που θα επιλεγεί μέσω σχετικού μητρώου που θα δημιουργηθεί. Το ποσοστό της επιδότησης του Δημοσίου φτάνει το 50% ή 60% για τις κατηγορίες ατόμων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, της δηλωθείσας από τον πάροχο τιμής διανυκτέρευσης κατ’ άτομο.
Ενόψει της επικείμενης έναρξης της διαδικασίας από τους δικαιούχους με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων σας δίνουμε τα βασικά σημεία του προγράμματος:
* Πόση είναι η διάρκεια του προγράμματος;
- Είναι εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης.

* Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
- Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα/ άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή βρίσκονται εν διαστάσει ή είναι διαζευγμένα, τα οποία έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2018. Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση χωριστής δήλωσης.

* Ποια είναι τα ωφελούμενα μέλη των δικαιούχων;
- Ως «Ωφελούμενα μέλη» των δικαιούχων του προγράμματος είναι:
α) Τα άγαμα τέκνα του δικαιούχου με ημερομηνίες γέννησης από 31.12.2002 έως και 31.12.2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών.
β) Τα τέκνα του δικαιούχου, ανεξαρτήτου ηλικίας, με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία.
γ) Ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.
δ) Οι συνοδοί «Δικαιούχων» ή «Ωφελουμένων» ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67%, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση.

* Πώς νοείται το τέκνο και τι γίνεται σε περιπτώσεις συζύγων ή τέκνων που είναι και οι δύο δικαιούχοι;
- Ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια. Όσο για τις περιπτώσεις συζύγων ή τέκνων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι του προγράμματος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση.

* Ποιοι δεν θεωρούνται δικαιούχοι ωφελούμενοι του προγράμματος;
- Δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020 και 2020 -2021 του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι. Επίσης εξαιρούνται από το πρόγραμμα οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλον φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

* Ποιο είναι το εισοδηματικό κριτήριο;
- Κριτήριο για ένταξη στο πρόγραμμα είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να είναι έως 16.000 ευρώ, 28.000 για οικογενειακό, συν την προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά τέκνο. Συγκεκριμένα με ένα παιδί, όριο είναι τα 17.500 ευρώ, ενώ για οικογένεια με ένα παιδί το εισόδημα αυξάνεται στα 29.500 ευρώ. Δικαιούχος με δύο τέκνα, θα πρέπει να δηλώνει εισόδημα 19.000 ευρώ και αντίστοιχα για οικογένεια με δύο παιδιά το ποσό διαμορφώνεται στα 31.000 ευρώ. Με τρία παιδιά, ο δικαιούχος πρέπει να δηλώνει εισόδημα 21.000 ευρώ, ενώ οικογένεια με τον ίδιο αριθμό παιδιών έχει «ταβάνι» στο εισόδημα τα 33.000 ευρώ. Το εισόδημα για τον πολύτεκνο μονογονέα αυξάνεται στις 26.000 ευρώ και για τις πολύτεκνες οικογένειες στα 38.000 ευρώ. Σημειώνεται πως ως οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του.

* Πώς προκύπτουν οι δικαιούχοι του προγράμματος;
- Οι δικαιούχοι του προγράμματος προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης μεταξύ όσων πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Στη διαδικασία της κλήρωσης μετέχει η αίτηση του δικαιούχου συμπεριλαμβανομένων των ωφελουμένων μελών του, εφόσον υπάρχουν. Από την κλήρωση θα προκύπτουν οι δικαιούχοι που θα λάβουν διατακτική ταξιδίου (e-voucher).

* Πόση είναι η επιδότηση για τις 4 διανυκτερεύσεις που προσφέρονται;
- Η επιδότηση, μέσω e-vouchers, είναι για το ήμισυ του μισθώματος 4 διανυκτερεύσεων και μπορεί να φτάσει στα 120 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή οι επιταγές διακοπών θα είναι αξίας 30 ευρώ ημερησίως. Ωστόσο το Υπουργείο Τουρισμού προτρέπει τα καταλύματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να παρέχουν και πρόσθετη έκπτωση, ώστε το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να είναι ακόμα μικρότερο από το 50% της διανυκτέρευσης.

* Τι είναι το e-voucher και πόσο θα αντιστοιχεί;
- Το e-voucher θα είναι η επιταγή που θα εξασφαλίσει ο δικαιούχος, θα είναι προσωποποιημένη και εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου, ενώ αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιούται ανάλογα με τα ωφελούμενα μέλη, εμπεριέχει δε, μοναδικό κωδικό και θα εκχωρείται στον πάροχο των υπηρεσιών για χρήση. Δηλαδή το e-voucher που έχουν στην κατοχή τους οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι αυτών ενσωματώνει μια οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός του είναι η ανταλλαγή της με υπηρεσίες διαμονής από τους παρόχους. Εννοείται βεβαίως πως κατά την αποχώρησή του από το κατάλυμα, ο δικαιούχος οφείλει να καταβάλει στον πάροχο το ποσό της ιδίας συμμετοχής.

* Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις;
- Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Τουρισμού www.tourism4all.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Για την υποβολή της αίτησης θα χρειαστούν οι κωδικοί taxisnet του δικαιούχου, το ΑΜΚΑ του και τα ΑΜΚΑ των ωφελουμένων μελών του αν πρόκειται να συμπεριληφθούν στην αίτηση. Πάντως σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό απ’ αυτόν που θα ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.

* Μπορεί κάποιος άλλος να κάνει την αίτηση για λογαριασμό μου;
- Η αίτηση μπορεί να γίνει από άτομο που θα έχει τους κωδικούς πρόσβασης taxisnet του δικαιούχου και γνωρίζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

* Μπορώ να υποβάλω χειρόγραφη αίτηση στο Υπουργείο Τουρισμού;
- Όχι, οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής.
* Απευθύνεται το πρόγραμμα σε συνταξιούχους;
- Ναι, το πρόγραμμα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας για το φορολογικό έτος 2018 και δεν είναι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιοδήποτε άλλο φορέα.

* Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» είναι το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός»;
- Όχι, πρόκειται για δύο διαφορετικά προγράμματα, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» υλοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής: www.tourism4all.gov.gr ενώ το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ www.oaed.gr .

* Το ποσοστό επιδότησης 60% για άτομα με αναπηρία αφορά και στους συνοδούς;
- Όχι, αφορά μόνο στον ίδιο, τον ωφελούμενο μέλος επιδοτείται με 50% με ανώτατο ποσό τα 30€ σε κάθε περίπτωση.

* Πότε υποβάλλω αίτηση;
- Για τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη 17 Ιουνίου. Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν σύντομα και αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Ιουλίου. Επίσης όσα δικαιολογητικά χρειαστούν, θα επισυναφθούν σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass