Προοπτικές ανάπτυξης για το Τμήμα Δημόσιας - Eνιαίας Υγείας Καρδίτσας

Ελκτικό πρόγραμμα σπουδών, ανοιχτοί οι επαγγελματικοί ορίζοντες

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2020 15:00

Ολοκλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας του στην Καρδίτσα το νεοϊδρυθέν Πανεπιστημιακό Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας και τα ακαδημαϊκά δεδομένα που υπάρχουν συνηγορούν στην άποψη ότι το συγκεκριμένο ΑΕΙ είναι ελπιδοφόρο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.


Όπως δήλωσε o αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Τμήματος κ. Χαράλαμπος Μπιλίνης, το 2019 από τις 123 θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν οι 120. Ο αριθμός αυτός χαρακτηρίζεται πολύ ικανοποιητικός για ένα νέο Τμήμα και δημιουργεί εξίσου μεγάλες προσδοκίες και για τη φετινή χρονιά. Η προτίμηση των νέων ανθρώπων να φοιτήσουν στο Καρδιτσιώτικο Τμήμα δείχνει την ελκυστικότητά του σε ό,τι αφορά τόσο το πρόγραμμα σπουδών, όσο και τους επαγγελματικούς ορίζοντες που ανοίγονται για τους πτυχιούχους του. Επιπλέον, η Καρδίτσα αποτελεί για τους φοιτητές μια φιλόξενη πόλη, στην οποία οι συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους τομείς (κόστος διαμονής, ασφάλεια, ομορφιά, ψυχαγωγία, διατροφή, μετακίνηση κ.ά.) είναι άριστες.
Το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας Καρδίτσας στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώην Δασοπονίας, όπου γίνονται μαθήματα, ενώ υπάρχει συνέργεια στον τομέα της εργαστηριακής εκπαίδευσης και όχι μόνον των φοιτητών, με τα Τμήματα ΑΕΙ Κτηνιατρικής και Επιστήμης Τροφίμων - Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύουν στην πόλη.
ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΙ
Αναλυτικά για τη λειτουργία και τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας Καρδίτσας ο κ. Μπιλίνης επισήμανε τα παρακάτω:
«Το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε με το Φ.Ε.Κ. 13/29-01-2019/τ. και άρχισε να λειτουργεί το 2019.
Η Δημόσια Υγεία είναι η επιστήμη και η τέχνη της πρόληψης της ασθένειας, της αύξησης της διάρκειας ζωής και της προαγωγής της υγείας μέσω οργανωμένων ενεργειών της κοινωνίας, ενώ η Ενιαία Υγεία αναφέρεται στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, συμπεριλαμβανομένων του υγιούς περιβάλλοντος και της ασφάλειας των τροφίμων. Σκοπός του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας είναι η έρευνα και η εκπαίδευση στην εκτίμηση των αναγκών υγείας, στην εφαρμογή βασισμένων στην τεκμηρίωση μέτρων για τη βελτίωση της υγείας και για την προστασία του περιβάλλοντος, στην αξιοποίηση των υπηρεσιών υγείας στο έργο αυτό και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων.
Η διεπιστημονική και ολοκληρωμένη θεώρηση της υγείας ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος αποτελεί καινοτόμο προσέγγιση που κατατάσσει το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην πρωτοπορία των επιστήμης διεθνώς.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος θα έχουν δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στη φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στους Διεθνείς και Διακρατικούς Οργανισμούς (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.λπ.) που ασχολούνται με την υγεία και βεβαίως στην έρευνα και την εκπαίδευση στις Σχολές Επιστημών Υγείας και στα αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα.
Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και οι πτυχιούχοι των νέων τμημάτων θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ομοειδών τμημάτων άλλων ιδρυμάτων της ημεδαπής.
ΣΠΟΥΔΕΣ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Οι σπουδές στο Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας διαρκούν τέσσερα ακαδημαϊκά έτη (οκτώ εξάμηνα). Για την αποφοίτηση απαιτούνται: η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση σε 46 μαθήματα (39 υποχρεωτικά, 7 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά) με την πρακτική άσκηση (επιτυχώς/ανεπιτυχώς) και την πτυχιακή εργασία (βαθμολογική κλίμακα του 10), που αντιστοιχούν σε συνολικά 240 μονάδες ECTS.
Τα στατιστικά του Τμήματος για την ακαδημαϊκή περίοδο 2019 – 2020 έχουν ως εξής:
Εισακτέοι: 123
Εγγεγραμμένοι: 112
Μη εγγραφέντες (ηλεκτρονικά): 11
Εγγραφέντες με ειδικές κατηγορίες: 8
Σύνολο εγγεγραμμένων: 120
Κατά το ακαδ. έτος 2019-2020 πραγματοποιήθηκαν κανονικά όλα τα μαθήματα του Χειμερινού και Εαρινού εξαμήνου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος από (α) τα μέλη της Προσωρινής Συνέλευσης του Τμήματος, (β) μέλη Δ.Ε.Π. και ΕΔΙΠ του Π.Θ. με ανάθεση διδασκαλίας και (γ) συμβασιούχους διδάσκοντες».

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass