Το Μπεζεστένι έκρυβε άγαλμα της Αρτέμιδος!

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ -ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2020 21:00

Μαρμάρινο άγαλμα αρχαίας γυναικείας θεότητας, σε φυσικό μέγεθος, πιθανόν της θεάς Αρτέμιδος,

ανακαλύφθηκε χθες κατά τις ανασκαφές στον εσωτερικό χώρο του Μπεζεστενίου στη Λάρισα. Σώζεται μόνο ο κορμός του και συγκεκριμένα το σημείο από τους ώμους μέχρι και τους μηρούς.  Η θεά διακρίνεται να φορά χιτώνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της το σκεπάζει δέρμα ζώου με τρίχωμα. Το άγαλμα βρέθηκε στη βάση της μίας εκ των δύο κεντρικών κολώνων που στήριζαν τους θόλους της οθωμανικής εμπορικής αγοράς, στο πλαίσιο εργασιών καθαρισμού και συντήρησής της. Εκτιμάται ότι είχε χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει την κατασκευή του πεσσού, όπως και άλλα μαρμάρινα στοιχεία της αρχαιοελληνικής περιόδου, που χρησιμοποιήθηκαν στους τοίχους του Μπεζεστενίου.
Σύμφωνα με πηγές, στην περιοχή του λόφου του Φρουρίου υπήρχαν αρχαίοι ναοί και το άγαλμα που βρέθηκε χθες, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο που στηρίζει και ενισχύει αυτήν τη θέση. Οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι πρόκειται για τη θεά Άρτεμις, τη θεά του κυνηγιού και των δασών, ταυτότητα που μαρτυρά μεταξύ άλλων και η ενδυμασία με το δέρμα ζώου. Το άγαλμα μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για έρευνα και για τη συντήρησή του. Οι εργασίες στο μνημείο συνεχίζονται αδιάλειπτα και μόλις χθες ξεκίνησαν και οι ανασκαφές στον εξωτερικό χώρο του. Πιθανόν να επιφυλάσσονται και άλλες εκπλήξεις στην αρχαιολογική σκαπάνη, μετά το σημαντικό εύρημα της Αρτέμιδος!                   

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass