Αναγκαία η χρήση μάσκας στα σχολεία

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΤΗΛΕΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2020 15:03

Θέματα που αφορούν την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και μέτρα προστασίας

για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον κορονοϊό συζητήθηκαν στη χθεσινή τηλεημερίδα που οργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και συμμετείχαν η διευθύντρια ΠΕ Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, καθώς και διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Ε.Ο.Δ.Υ., μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χ. Χατζηχριστοδούλου, o καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κ. Γουργουλιάνης και η γενική γιατρός, συντονίστρια ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων, συντονίστρια ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού 5ης ΥΠΕ Ρ. Πινακά συζήτησαν με την εκπαιδευτική κοινότητα για την επιδημιολογική πορεία της νόσου στη Θεσσαλία αλλά και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε το σχολικό περιβάλλον να είναι ασφαλές. Ειδικότερα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα για την λοίμωξη Covid-19 στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως καθώς και στην κλινική συμπτωματολογία της νόσου στον παιδιατρικό πληθυσμό, τη νοσηρότητά της και τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση του ιού SARS-CoV-2. Τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία της επαναλειτουργίας των σχολείων και έκανε εκτεταμένη αναφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα πρόληψης της διασποράς του ιού εντός του σχολικού περιβάλλοντος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με κυριότερες οδηγίες:
-την τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών (όσο είναι εφικτό),
-τη λειτουργία του σχολείου σε ομάδες παιδιών, οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους,
-τη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών,
-τη σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και από μαθητές,
-τον καλό αερισμό των αιθουσών, την καθαριότητα χώρων και την τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες,
-την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών,
-την αποφυγή επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων,
-την αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με Covid-19,
-την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
-τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος Covid-19 εντός της σχολικής μονάδας. Στο τέλος μίλησε για την αποτελεσματικότητα του προστατευτικού ρόλου της μάσκας. Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες και τα υποκείμενα νοσήματα, και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η εμπειρία απ’ την πρόσφατη πανδημία έδειξε ότι κινδυνεύουν περισσότερο ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 70 χρόνων, παχύσαρκοι, με καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά χρόνια νοσήματα. Σχεδόν όλα τα παιδιά που μολύνθηκαν δεν εμφάνισαν συμπτώματα, αλλά μετέφεραν τη λοίμωξη στο οικογενειακό τους περιβάλλον όπου πιθανότατα υπάρχουν συγγενείς τους με τις παραπάνω συννοσηρότητες. Επομένως, η δομή της ελληνικής οικογένειας με τη συνύπαρξη παππούδων, γιαγιάδων, με νέους ενήλικες απαιτεί λήψη μέτρων, όπως η χρήση μάσκας στις σχολικές δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τα ευπαθή μέλη της οικογένειας». Την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και όλων όσων εργάζονται στις σχολικές μονάδες τόνισε η γενική γιατρός κ. Ρ. Πινακά, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που θα αφορά την ενθάρρυνση συμπεριφορών που εμποδίζουν τη μετάδοση του Covid-19.
«Προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία, την ασφάλεια και την ευεξία των μαθητών, των δασκάλων, του υπόλοιπου προσωπικού και των οικογενειών και ευρύτερα της κοινότητας θα πρέπει να έχουμε καταστρώσει ένα σχέδιο και να έχουμε κάνει μια προετοιμασία. Στόχος της ομιλίας είναι η ενθάρρυνση συμπεριφορών που εμποδίζουν τη μετάδοση του Covid-19, η ενίσχυση συμπεριφορών που συντελούν στη διατήρηση υγιούς και καθαρού περιβάλλοντος, ο καθορισμός του τρόπου λειτουργίας του σχολείου τόσο πριν αλλά και στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος καθώς και η ανάπτυξη πρωτόκολλου συνεργασίας ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους αρμόδιους φορείς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η προσωρινή διευθύντρια ΠΕ Λάρισας κ. Αικ. Καραγιώργου τόνισε ότι στόχος της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων να δημιουργηθεί ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία των μαθητών/-τριών και των οικογενειών τους, καθώς και της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Στο τέλος οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήματα εκπαιδευτικών που έχουν να κάνουν με τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και διαχείρισης περιστατικών.        ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass