Βολές σε κυβέρνηση, ανθρωπισμός σε πρόσφυγες

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 48 ΗΜΕΡΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΙ ΛΟΥΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ -ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2020 21:03

Με βολές κατά της κυβέρνησης με αφορμή και τον αιφνιδιασμό των τοπικών κοινωνιών,

με έντονη καχυποψία για «τους πολιτικούς που λένε ψέματα», με προαναγγελίες παραιτήσεων αιρετών και με συμβολική κατάληψη του παράδρομου της εθνικής οδού στο Μακρυχώρι, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, συνεδρίαση που συγκάλεσε η δημοτική αρχή με αφορμή τη στέγαση περισσοτέρων των 80 προσφύγων σε δύο ξενοδοχεία της περιοχής, σε Αμπελάκια και Καστρί.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - από την οποία δεν έλειψαν οι ακραίες φωνές - ολοκληρώθηκε με μια απόφαση η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, αφού η δημοτική αρχή όπως και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης η κάθε μία ψήφισαν τη δική τους πρόταση, ενώ το Τοπικό Συμβούλιο Αμπελακίων αποφάσισε να παραιτηθεί εφόσον δεν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες απομάκρυνσης των προσφύγων.
Με την ψήφο των συμβούλων της δημοτικής αρχής το συμβούλιο υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου, Γ. Μανώλη, να γίνει συμβολική κατάληψη του δρόμου χθες βράδυ για να σταλεί στην κυβέρνηση το μήνυμα της αντίδρασης, για ανθρωπιστικούς λόγους να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στα δύο ξενοδοχεία για 48 ημέρες σύμφωνα και με την κυβερνητική δέσμευση, να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων στους δύο ξενοδόχους και τέλος να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα επισκεφθεί τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκη. Με τον κ. Μανώλη να διαβεβαιώνει πως στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η δέσμευση για τη φιλοξενία των 48 ημερών, την 49η ημέρα «πρώτος εγώ θα υποβάλω την παραίτησή μου» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Μειοψήφησε η πρόταση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κων. Κολλάτου, να κινηθεί άμεσα η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων σύμφωνα και με το αίτημα των τοπικών κοινωνιών, σημειώνοντας την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αμπελακίων που ζητά ομόφωνα την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων από το χωριό και σε διαφορετική περίπτωση να παραιτηθούν οι κοινοτικοί σύμβουλοι.
Μειοψήφησε τέλος η πρόταση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρίας Κωστή, η οποία τόνισε πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» και πως το πρόβλημα θα λυθεί με την αναθεώρηση των Συμφωνιών, του Δουβλίνου, της ΕΕ - Τουρκίας και στο μεσοδιάστημα να παρασχεθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο, Γ. Μανώλη να σημειώνει πως «είμαι πολύ οργισμένος με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης», εστιάζοντας στο γεγονός ότι με «μια καταδρομική επιχείρηση» έφεραν πρόσφυγες στα ξενοδοχεία εν αγνοία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παρουσίασε επίσης στη συνεδρίαση επιστολή που του απέστειλε - ζητώντας διευκρινίσεις - ο γ.γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μ. Λογοθέτης σύμφωνα με τον οποίο όσοι μεταφέρθηκαν εκτάκτως στα ξενοδοχεία του Δήμου Τεμπών διαθέτουν «θετική απόφαση στην αίτηση ασύλου τους», είναι δηλαδή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ενώ «η μέγιστη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος θα είναι 6 εβδομάδες».
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τοποθετήθηκαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωποι των δύο περιοχών όπως και κάτοικοι κοινοτήτων χωρίς να λείψουν οι στιγμές έντασης αλλά και οι ψύχραιμες φωνές, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι στα Αμπελάκια δεν μπορεί να παρασχεθεί ούτε ιατρική - ούτε φαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες αφού το χωριό δεν έχει γιατρό και φαρμακείο. Με τους κατοίκους να θέτουν με ένταση θέματα όπως αυτό της ασφάλειας.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση καθώς η περιφερειακή σύμβουλος Λάρισας (σ.σ. πλέον έχει προσχωρήσει στο κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη μετά την αποχώρησή της από τη Χρυσή Αυγή) Μαρία Μπίλλη αρνούνταν να αποχωρήσει από την αίθουσα όπως απαίτησε η κ. Κωστή και παρά τις εκκλήσεις στη συνέχεια τόσο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του δημάρχου πως δεν έχει προσκληθεί στη συνεδρίαση. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των βουλευτών, Στέλλας Μπίζιου και Λίτσας Λιακούλη, ενώ αναγνώστηκε επιστολή του βουλευτή Χρ. Κέλλα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass