Σύντομες Ειδήσεις από τη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2020 15:11

Συμπόσιο λογοτεχνίας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών,

υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λάρισας, διοργανώνει Συμπόσιο Λογοτεχνίας σήμερα Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 18:30 στο Ανοιχτό Θέατρο του Kέντρου Αποκατάστασης «Animus».
Πρόκειται για μία υψηλού πνευματικού επιπέδου εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το έργο είκοσι πέντε καταξιωμένων λογοτεχνών και ποιητών των δύο συλλόγων. Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν συνεργασία πνευματική σε επίπεδο Λόγου και Τέχνης, αρχής γενομένης από το Συμπόσιο Λογοτεχνίας.
Ο φιλοξενούμενος κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών είναι ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα και την Ευρώπη που αποτελείται από εν ενεργεία και εν συντάξει Δικαστές, όλων των βαθμίδων και έχει να επιδείξει πλούσιο πνευματικό έργο.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο Συμπόσιο από τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν τα έργα τους:
Μαριάνθη Παγουτέλη (Αρεοπαγίτης). Διήγημα: «Σακατεμένο σώμα ή σακατεμένη ψυχή;».
Σταμάτη Γιακουμή (Εφέτης Διοικητικού Εφετείου). Ποίηση. Απόσπασμα από το «Χέγκελ, Γραφείο Μεταφυσικών Υποθέσεων Νο 8- Διονύσιος Σολωμός», ενταγμένο στο πλαίσιο της συμπλήρωσης του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ο Λάμπρος».
Σοφία Λιγνού (Εφέτης). Ποίηση. «Ρούσα και Σταυραετός», «Ελένη –Ιφιγένεια-Εύα».
Αντώνης Μελισσινός (Εφέτης). Ανθολόγιο «Εν αμφιβολία ποιητές».
Φώτιος Μουζάκης (Πρόεδρος Εφετών). Ποίηση. «Ποίηση είναι», «Εις ανάμνησιν».
Ευαγγελία Μπράμη (εφέτης Διοικητικού Εφετείου). Ποίηση. «Ελλάδα», «Δεν ξέρω αλλιώς πώς ν’ αγαπώ».
Αθανάσιος Νικολόπουλος (Εφέτης). Ποίηση. «Μιλάω για τον έρωτα».
Δημήτριος Ορφανίδης (Εφέτης). Ποίηση. «Έτσι καθώς επέστρεψε», «En nuestra propria sangre esta la fuente».
Βασίλης Παπακώστας (Ειρηνοδίκης). Διήγημα. «Ιούλης 2020-Κύθνος».
Ελένη Σκριβάνου (Εφέτης). Ποίηση. «Σκάρλετ», «Η γεωμετρία του Αδιέξοδου», «Προτροπές».
Βασιλική Χριστούλη (Εισαγγελέας Εφετών). Ποίηση. «Θέμιδος θεράπων», «Ένας Ανδρέας», «Ελεγεία».
Στο Συμπόσιο από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν τα έργα τους:
Βεατρίκη Μαγρίζου (Μπέττυ). Συγγραφέας. Διήγημα. «Ο φόβος κατοικεί εδώ».
Ιωάννης Νταβέλης (ιατρός). Εισήγηση: «Η δικαστική πένα αποτυπώνει αριστοτεχνικά τη μάχη του Ματζικέρτ και επαναπροσδιορίζει την εμβληματική προσωπικότητα του Ρωμανού του 4ου Διογένη».
Δημήτρης Π. Κρανιώτης (ιατρός). Ποίηση. Από τη βραβευμένη συλλογή «Γραβάτα δημοσίας Αιδούς».
Αλέξης Καλέσης (δημοσιογράφος-εκπαιδευτικός). Εισήγηση: «Το Λαρισαϊκό χρονογράφημα».
Χριστίνα Πολέζε (συνταξιούχος εκπαιδευτικός του Τ.Ε.Ι.). Απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Στην Αχλύ του χρόνου και της Κάρλας».
Άγγελος Πετρουλάκης (δημοσιογράφος-συγγραφέας-ποιητής). Ποίηση. «Από το Βιβλίο του Λόγος και αιτία για μια θύμηση».
Γιώργος Τσιτρούλης (συνταξιούχος εκπαιδευτικός). Ποίηση. «Ταξιδεύοντας με την Αργώ».
Χρυσαυγή Καπέλα –Παπαδημητρίου (ποιήτρια- συγγραφέας). Θα διαβάσει ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
Χαιρετισμό του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, θα αναγνώσει ο Εισαγγελέας Εφετών, κ. Νίκος Νικολάου.
Λόγω των μέτρων του ΕΟΔΥ και με δεδομένο του ότι η Λάρισα συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που δεν επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις άνω των πενήντα ατόμων, το Συμπόσιο θα αναμεταδοθεί ζωντανά, από την τηλεόραση του Astra, διαδικτυακά από την ιστοσελίδα astratv.gr και την αντίστοιχη σελίδα του Astratv στο facebook, καθώς και τη σελίδα του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας στο Facebook.

 

«Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, για να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας»
ΖΗΤΑ Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις ειδικές συνθήκες λόγω του κορονοϊού, καταθέτει την εξής πρόταση στην εκπαιδευτική κοινότητα: «Εκτιμούμε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας στους καθηγητές και στους μαθητές. Πιστεύουμε ότι εφόσον δεν είναι δυνατή η λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μία βάρδια με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο των δύο κύκλων (πρωί, απόγευμα) ή της εκ περιτροπής προσέλευσης των τμημάτων (μέρα παρά μέρα). Θεωρούμε αναγκαίο να γίνει η πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού δυναμικού. Επιβάλλεται να γίνει πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες) εκεί, όπου υπάρχουν ελλείψεις. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. κατανοεί τις ανησυχίες μερίδας μαθητών, καθηγητών και γονέων. Ωστόσο, θεωρεί ότι η τακτική των καταλήψεων δε λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργεί εντάσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πάγια αρχή της παράταξής μας ήταν ο διάλογος εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας με ανοιχτά σχολεία. Όπως και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε κατανόησε τον αγώνα των μαθητών, αλλά στάθηκε αντίθετη στην τακτική των καταλήψεων τότε, έτσι και τώρα η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί ότι οι καταλήψεις δε βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης και δε μας βρίσκουν σύμφωνους».

 

Συνεδρίαση με ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συνεδριάζει διά τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, την ερχόμενη Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., όπου θα συζητηθούν μόνο ερωτήσεις που έχουν καταθέσει επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αναλυτικότερα οι ερωτήσεις είναι οι εξής:
-Ερώτηση της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» με θέμα:
«Διάνοιξη και ανάπλαση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στην πόλη της Λάρισας».
-Ερώτηση της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» με θέμα:
«Βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στον Δήμο Λαρισαίων – Δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης - Δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους».
-Ερώτηση του κ. Γεωργάκη Δημητρίου («Λάρισα Μπροστά») με θέμα: «τα σχολικά κυλικεία της Λάρισας».
-Ερώτηση του κ. Μαμάκου Αθανασίου («Λάρισα Μπροστά») με θέμα: «Ακύρωση της υπ’ αριθμόν 434/2020 απόφασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων αναφορικά με την κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού για την ανάθεση μελέτης για τη «Συντήρηση – αποκατάσταση και ανακατασκευή για την επανάχρηση τεσσάρων παλαιών αποθηκών του ΕΘΙΑΓΕ και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο ΟΤ Γ1792».
-Ερώτηση του κ. Ξηρομερίτη Μάριου («Λάρισα Μπροστά») με θέμα: «Προβλήματα στη συνοικία της Νεάπολης, που συσχετίζονται με την ασφάλεια και προστασία των παιδιών κατά τη μετακίνησή τους τόσο στις σχολικές μονάδες, όσο και στις γειτονιές».
-Ερώτηση της κας Ξυνοπούλου Ελένης - Μαρίνας («Λάρισα Μπροστά») προς το Δ.Ω.Λ. και τον πρόεδρό του, κ. Πάνο Σάπκα, που αφορά στην προκήρυξη που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ)».
-Ερώτηση της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών- ΠΡ.ΑΞΙ.» με θέμα: «Διαμονή προσφύγων και κοπή χόρτων στην οδό Παλαιολόγου».

 

Θεσσαλία: 20 νέα κρούσματα κορονοϊού

Ακόμη 20 κρούσματα του κορονοϊού κατέγραψε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας στη Θεσσαλία. Τα περισσότερα από αυτά καταγράφηκαν στην περιοχή της Καρδίτσας. Συνολικά μετρήθηκαν 9 κρούσματα. Τέσσερα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην περιοχή της Καρδίτσας και προέκυψαν κατόπιν ιχνηλατήσεως ενώ τρία ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν στο Γ.Ν. Καρδίτσας κατόπιν συμπτωματολογίας. Τέλος, 2 κρούσματα αποτελούν στενές επαφές κρούσματος (και εξετάστηκαν στο Γ.Ν. Καρδίτσας.
- Στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα. Ένα κρούσμα δεν διαθέτει ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκε στο Π.Γ.Ν. Λάρισας κατόπιν συμπτωμάτων ενώ ένα ακόμα αποτελεί επαφή κρούσματος και προέκυψε κατόπιν ιχνηλατήσεως. Τέλος, τρία κρούσματα προέρχονται από δειγματοληψία των Κ.ΟΜ.Υ. σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα, ενώ 1 ακόμα καταγράφηκε στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass