Ξανάπιασαν το νήμα του ΕΑΜ

Αγωνιστές της Λάρισας σε επετειακή εκδήλωση για την 79η επέτειο ίδρυσής του

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2020 21:03

Σελίδες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας ήρθαν χθες στο φως,

κατά την εκδήλωση για την 79η επέτειο από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), που πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο στο Αλκαζάρ, με τα ανάλογα μέτρα προστασίας.
Σε μια λιτή τελετή κατά την οποία ακούστηκαν αντάρτικα τραγούδια, από χορωδία, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ παράρτημα Λάρισας και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ, έφεραν στη μνήμη τους αγώνες των προγόνων μας.
Αναλυτικά, στην ιστορία ίδρυσης του ΕΑΜ, αναφέρθηκε σε ομιλία της η πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, κ. Δήμητρα Σίσκου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το λαϊκο-απελευθερωτικό κίνημα, με καθοδηγητή το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, με το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ, με την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στη νεότερη ιστορία της λαϊκής πάλης.
Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν τη ζωή τους.
Η πρώτη, όμως, πανελλαδική εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση ήταν η Εθνική Αλληλεγγύη, που ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 28 του Μάη του 1941.
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ αμέσως μετά την έναρξη της Κατοχής, δημιουργήθηκε το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.
Στις 27 Σεπτέμβρη 1941, σ’ ένα σπίτι της Νεάπολης Εξαρχείων στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του ΕΑΜ.
Το Ιδρυτικό του ΕΑΜ υπέγραψαν το ΚΚΕ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας.
Το ΚΚΕ είχε βάλει ως βασικό καθήκον τη λαϊκή κινητοποίηση κατά της πείνας που περιλάμβανε τα εξής αιτήματα: Μισή οκά ψωμί σε κάθε άτομο τη μέρα, δύο οκάδες λάδι τον μήνα και τα ανάλογα ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη κλπ. Ιδιαίτερο δελτίο, πιο πλούσιο σε είδη που χρειάζονταν τα μωρά και τα άρρωστα παιδιά και οι μητέρες, σε τιμές σταθερές, ανάλογες με την αγοραστική ικανότητα.
Σταμάτημα του πλιάτσικου από τα στρατεύματα κατοχής. Λειτουργία λαϊκών συσσιτίων, καθώς και σχολικών για τους φτωχούς μαθητές και σπουδαστές, υπό τη διεύθυνση επιτροπών εκλεγμένων από τους σιτιζόμενους. Ακόμα, κινητοποίηση των θυμάτων πολέμου για επιδόματα και συντάξεις, με απαλλαγή τους από τη φορολογία.
Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, ιδρύθηκε ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ), το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, τον Φλεβάρη 1942. Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ), που συσπείρωσε στις γραμμές της την πλειοψηφία της νεολαίας. Τον ίδιο χρόνο συγκροτήθηκε το Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ). Δίπλα σε αυτές τις οργανώσεις έδρασαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη και η Οργάνωση για την Προστασία του Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Τον Μάρτη του 1943 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ. Το ΕΑΜ συσπειρώνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στον απελευθερωτικό αγώνα, και με την ανάπτυξη της ένοπλης πάλης του ΕΛΑΣ συνετέλεσε ώστε να δημιουργηθούν ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες εκ των πραγμάτων έπρεπε να διοικηθούν, για να μπορέσουν οι κάτοικοί τους να ζήσουν οργανωμένα, προσφέροντας στον εαυτό τους και στον αγώνα για την Εθνική Απελευθέρωση».
Λ.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass