«Εσπασαν» οι καταλήψεις στον ν. Λάρισας

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2020 21:00

Η απόφαση για υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση με αποκλεισμό των μαθητών

που συμμετέχουν στις καταλήψεις, εκτός από τις αντιδράσεις, φαίνεται ότι προκάλεσε ίσως και δεύτερες σκέψεις στους καταληψίες, αφού ο αριθμός των σχολικών καταλήψεων αυτή την εβδομάδα σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος αισθητά.
Στον νομό Λάρισας χθες είχε απομείνει μόνο το ΓΕΛ Πλατυκάμπου υπό κατάληψη, που όμως έληξε και αυτή στο μέσο της χθεσινής ημέρας.
Ωστόσο οι αντιδράσεις για την απόφαση της υπουργού Παιδείας και η καθιέρωση του ψηφιακού παρουσιολογίου για τους μαθητές που συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως και έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με τις καταλήψεις, μαίνονται ακόμη, τόσο από μαθητές όσο και εκπαιδευτικούς και γονείς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και η ΕΛΜΕ Λάρισας υιοθετώντας και τη στάση της ΟΛΜΕ, χθες είχε προκηρύξει στάσεις εργασίας αποκλειστικά για τους εκπαιδευτικούς στα υπό κατάληψη σχολεία, προφανώς για να μην μπουν στη διαδικασία να βάλουν απουσίες, δείχνοντας στην πραγματικότητα ποιοι είναι οι καταληψίες μαθητές και μάλιστα επισήμαναν στη σχετική ανακοίνωσή τους ότι «Δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχολεία υπό κατάληψη».
Φυσικά, παρά το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί ήταν αντίθετοι στην απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας δεν σημαίνει ότι δεν προχώρησαν τη διαδικασία για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως, όπως για παράδειγμα στο 1ο ΓΕΛ Ελασσόνας, που όμως τελικά σταμάτησε, καθώς η κατάληψη έληξε την περασμένη Δευτέρα. Παρόλα αυτά η απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου να ζητήσει μέσω της ιστοσελίδας του να δηλώσουν ποιοι συμφωνούν και ποιοι όχι με τη συνέχιση της κατάληψης, προκάλεσε τα πυρά των οργανώσεων ΚΚΕ και ΚΝΕ της Ελασσόνας που εξέδωσαν ανακοίνωση κάνοντας λόγο για προσπάθεια τρομοκρατίας από την πλευρά της Διεύθυνσης του σχολείου. Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καταγγέλλουμε στον λαό και τη νεολαία της Ελασσόνας την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών που προσπαθεί να επιβάλλει ο διευθυντής του ΓΕΛ Ελασσόνας μέσω της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου για τη συνέχιση ή όχι της κατάληψης. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση καλεί κάθε μαθητή να ψηφίσει επώνυμα κατά της κατάληψης, διότι αν ψηφίσει υπέρ ή δεν το συμπληρώσει καθόλου θα αποκλειστεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε περίπτωση συνέχισης της κατάληψης θα πάρει τις ανάλογες απουσίες.
Σαν να μην έφτανε αυτό, αναφέρει ως επιχείρημα για τη λήξη της κατάληψης ενδεχόμενες καταστροφές που μπορεί να προκύψουν, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το παραμικρό στο συγκεκριμένο σχολείο! Ο διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου χρησιμοποιώντας τις «παιδαγωγικές μεθόδους» της τρομοκρατίας, του εκφοβισμού και του φακελώματος, ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση και με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, στην προσπάθειά του να χτυπήσει την ενότητα των αγώνων των μαθητών που σε όλη την Ελλάδα, όπως και στο ΓΕΛ Ελασσόνας, κινητοποιούνται, διεκδικούν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με δίκαια αιτήματα, όπως για λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, για συχνό καθαρισμό των αιθουσών, τονίζοντας ότι η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία. Την ίδια στιγμή το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ, έχει πάρει ήδη απόφαση ότι δεν θα κάνει τον χαφιέ της Κεραμέως μέσα στα σχολεία, βάζοντας τον έναν μαθητή απέναντι στον άλλο. Η προσπάθεια του διευθυντή όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με πρωτοτυπία και καινοτομία, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσει, αλλά αντίθετα είναι βγαλμένη από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και δυστυχώς παραπέμπει σε άλλες εποχές. Θα ήταν πολύ πιο ουσιώδες, την «ανησυχία» του για τη συνέχιση της κατάληψης να την έδειχνε όταν οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία τη στιγμή που είναι 28 μαθητές μέσα στην τάξη, όταν το κενό γίνεται εκπαιδευτική ώρα με τις ελλείψεις που υπάρχουν, γιατί το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για τις σημερινές συνθήκες».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΛ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»
Η «Ε» επικοινώνησε με τον διευθυντή του Λυκείου κ. Πέτρο Δημοβέλη που όμως είχε μια διαφορετική άποψη να καταθέσει: «Η υπουργός πήρε μια απόφαση και έπρεπε να την εφαρμόσουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για φακέλωμα όπως κάποιοι το παρουσιάζουν, αφού τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα στο Myschool από την Α΄ Δημοτικού. Με θλίβει που εκείνοι που κάνουν τις καταγγελίες δεν βλέπουν τι έχουμε κάνει στο σχολείο τα τελευταία 4 χρόνια σε συνεργασία με τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Συζητάω με τα παιδιά.
Τα αιτήματα της κατάληψής τους τα ανέβασα στην ιστοσελίδα μας. Θεωρώ για παράδειγμα ότι έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν μπορεί σε καιρό πανδημίας 27 παιδιά να στοιβάζονται σε 50 τ.μ. Όμως θεωρώ την κατάληψη το τελευταίο βήμα και δεν θα πρέπει να γίνεται αν δεν έχουν προηγηθεί άλλα βήματα. Το είπα αυτό στα παιδιά. Να βρούμε άλλους τρόπους διαμαρτυρίας. Να κάνουμε γνωστά τα αιτήματά τους. Ήθελαν την κατάληψη, υποσχέθηκαν όμως να παραδώσουν το σχολείο όπως το βρήκαν καθαρό και χωρίς ζημιές και έτσι έγινε. Ήταν άψογοι. Δεν θεωρώ ότι το ψηφιακό παρουσιολόγιο επηρέασε την απόφασή τους να σταματήσουν την κατάληψη».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass