Μάχη για το παγκάρι των Κοιμητηρίων

ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΩΝ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΣ - ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Ο ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΤΟΥ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ - Θ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2020 21:00

Ρεπορτάζ Γιώργος Ρούστας

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Αυτοδιοίκησης (Δήμων) και εκκλησίας μετά τη ρύθμιση,

που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και προβλέπει, μεταξύ άλλων, μεγάλο μέρος των εσόδων των κοιμητηρίων να καρπώνονται οι εκκλησίες που βρίσκονται εντός των κοιμητηρίων. Οι δήμαρχοι μέσω της ΚΕΔΕ ζητούν την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης από το νομοσχέδιο το οποίο ήδη βρίσκεται στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση ή να αντικατασταθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι που αφαιρούνται από τους Δήμους και μεταφέρονται στην Εκκλησία.
Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, κυρίως των μεγάλων Δήμων για τα κοιμητήρια, αφού τα χρήματα από το παγκάρι αξιοποιούνται, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.
Πάντως, η κόντρα μεταξύ εκκλησίας και Δήμων είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όταν ο Αρχιεπίσκοπος σε συνάντησή του με τον Π. Θεοδωρικάκο είχε αναφερθεί «στο ζήτημα των κοιμητηρίων, τονίζοντας πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμα και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές». Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, η διαμάχη που ανέκυψε αφορά μεγάλους Δήμους, κυρίως της Αττικής και όχι την επαρχία, ενώ στην περιοχή μας το πρόβλημα απασχολεί τον Δήμο Λαρισαίων, καθώς η διαχείριση των υπολοίπων ναών στα κοιμητήρια γίνεται από τις κατά τόπους ενορίες.

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ
Σε σχετική δήλωσή του στην «Ε», ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τονίζει: «Μέχρι πρότινος υπήρχε μια παρερμηνεία του νόμου που μπέρδευε τις πόλεις άνω των 50 χιλιάδων κατοίκων με τους Δήμους, με κάποιους Ο.Τ.Α. να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα έσοδα από το παγκάρι. Πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν ο πιστός καταθέτει τον οβολό του σε θρησκευτικό χώρο, με σκοπό να ενισχύσει τον ναό και την εκκλησία. Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν έσοδα από κάποια παραγωγική δραστηριότητα της αυτοδιοίκησης».


Η ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, ανέφερε στην «Ε» ότι το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργάνου.
Ως πρόεδρος της ΠΕΔ ταυτίζεται με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «καθώς οι μεγάλοι Δήμοι της Θεσσαλίας πλήττονται από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Οι Δήμοι απασχολούν προσωπικό για τη συντήρηση και τον καλλωπισμό των κοιμητηρίων, ενίοτε και του περιβάλλοντα χώρου των ναών. Από κάπου θα πρέπει να υπάρχουν ανταποδοτικά έσοδα. Όπως και να ’χει η συνεργασία μας με την εκκλησία θα παραμείνει καλή».
Ως δήμαρχος Κιλελέρ, ωστόσο ο κ. Νασιακόπουλος θέτει ένα άλλο ζήτημα, το οποίο κρίνει μείζον. «Το νέο νομοσχέδιο πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες ίδρυσης των κοιμητηρίων, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με τις επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλης στα χωριά, αφού παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις στην ίδρυση των νέων κοιμητηρίων».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass