«Πράσινο» για 8 απορριμματοφόρα στον Δήμο Λάρισας

Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II»

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2020 21:01

Του Κώστα Γκιάστα

Μια ευχάριστη είδηση για την καθαριότητα της πόλης και εν μέσω σκληρής και πολύμηνης

διαμάχης των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα του τρόπου ενίσχυσης του αντίστοιχου στόλου, έρχεται από την οδό Σωκράτους. Από την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδα, που άναψε το «πράσινο» φως για λογαριασμό του Δήμου Λαρισαίων όσον αφορά στην αγορά οκτώ απορριμματοφόρων για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Τα εν λόγω οχήματα θα στοιχίσουν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και σε συντριπτικό ποσοστό το ποσό αυτό θα καλυφθεί από την επιχορήγηση του προγράμματος «Φιλόδημος II».
Συγκεκριμένα η απόφαση που υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης κ. Ντίτορας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εγκρίνουμε στον Δήμο Λαρισαίων να προβεί στην αγορά οκτώ καινούριων απορριμματοφόρων από το ελεύθερο εμπόριο, για να χρησιμοποιηθούν από τη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης για την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων από τους κάδους Μηχανικής Αποκομιδής Απορριμμάτων.
Η αγορά των ως άνω οχημάτων βαρύνει τον προϋπολογισμό εξόδων οικονομικού έτους 2020 του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο «Απορριμματοφόρα οχήματα με συμπιεστή απορριμμάτων» και θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, περί προμηθειών του Δημόσιου Τομέα».
Ο Δήμος Λαρισαίων θα επιχορηγηθεί με 1.155.000 ευρώ για την αγορά απορριμματοφόρων, σύμφωνα με απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών βάσει της οποίας κατανέμεται ποσό ύψους 54.450.000,00 ευρώ από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” σε 71 Δήμους για την προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Η Απόφαση αναφέρει πως δικαιούχοι είναι οι Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό από 50.000 και άνω κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και κατ’ εξαίρεση οι Δήμοι Θήρας, Γρεβενών, Ευρώτα, Θάσου, Ανατολικής Μάνης και Σπάρτης. Τα ποσά χρηματοδότησης αποτελούν επιχορήγηση και ο προγραμματισμός των δράσεων που εμπίπτουν στους στόχους της Απόφασης γίνεται από τους Δήμους. Επιλέξιμες δαπάνες είναι η αγορά νέων απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, σύμφωνα με το Παράρτημα τεχνικών χαρακτηριστικών της Απόφασης. Στην περίπτωση που ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας είναι μεγαλύτερος του ποσού χρηματοδότησης, τη διαφορά καλύπτει ο δικαιούχος με ιδίους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα αυτά έφταναν για 7… και μισό απορριμματοφόρα με αποτέλεσμα τα χρήματα για το υπόλοιπο μισό να καλείται να τα καταβάλλει ο Δήμος.ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΟ LEASING
Η συζήτηση γύρω από την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις παρατάξεις εδώ και αρκετούς μήνες. Το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της ψήφισης της πρότασης της δημοτικής αρχής για λήψη δανείου ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή δεν έγινε δεκτή καθώς σημειώθηκε ανατροπή από την αλλαγή στάσης της παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών». Τότε ήταν που ο δήμαρχος Λαρισαίων μίλησε για τη λύση του leasing.
Στις 15 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια άλλης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της πρότασης των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Λάρισα Μπροστά, Πρωτοβουλία Αξιών, Ορμή Ανανέωσης και Λαρισαίων Κοινόν) για το θέμα της ανανέωσης του στόλου η οποία ανέφερε πως η ανανέωση και αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας στην παρούσα φάση θα γίνει από χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης », από τη γενική γραμματεία αποβλήτων αλλά και κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσε την απόφασή του για την ανανέωση του στόλου μέσω του προγράμματος Leasing ύψους περίπου 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, διά της Οικονομικής Επιτροπής. O κ. Καλογιάννης μάλιστα έκανε λόγο για «αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με τη δύναμη της ισχυρής εντολής που τους δίνει το 58% της δεύτερης Κυριακής των εκλογών» τόνισε πως η διαδικασία θα προχωρήσει με κάθε νομιμότητα. Μια απόφαση που άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων και συζητήσεων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass