«Αχιλλίου Πόλις»: Μία συνοδοιπορία πνεύματος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ 3ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2020 21:02

Η ορθόδοξη πνευματικότητα, η ιστορία της Λάρισας και του Τυρνάβου, επιφανείς Λαρισαίοι

που διακόνησαν την Εκκλησία και την κοινωνία, αφορμήσεις διαλόγου για θέματα όπως η αρχή της αναλογικότητας στο Σύνταγμά μας, η ασθένεια και το διαζύγιο, τα εμπόδια στην ένταξη του ανθρώπου στην Εκκλησία και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα, παρελαύνουν μέσα στις 400 σελίδες του τρίτου τεύχους του επιστημονικού περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως «ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ» που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.
Ο διευθυντής έκδοσης πατήρ Θεμιστοκλής Μουρτζανός, και ο καθηγητής Αγιολογίας Σωτήριος Μπαλατσούκας, παρουσίασαν το νέο τεύχος του περιοδικού που αποτελείται από 7 ενότητες και τα κείμενα που εμπεριέχονται φέρουν την υπογραφή 32 έγκριτων επιστημόνων και προσωπικοτήτων, της Λάρισας.
Ο καθηγητής Σωτ. Μπαλατσούκας, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, έκανε μία συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου του τεύχους, επισημαίνοντας κείμενα τα οποία προβληματίζουν τον αναγνώστη, δίνουν τροφή για σκέψη και έρευνα και συνδυάζουν την ιστορική γνώση με την Εκκλησία και την ορθόδοξη πνευματικότητα. Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε και στα κείμενα του Μητροπολίτη Ιερώνυμου, ο οποίος όπως υπογράμμισε διαθέτει μία αξιόλογη γραφή που σε αυτό το τεύχος που είναι αφιερωμένο στην Εκκλησία γράφει: «Όχι για άλλο λόγο, αλλά για να δώσουμε αφορμές να ελέγξουμε τη συνείδησή μας και να διερευνήσουμε την αυτοσυνειδησία μας ως Ορθόδοξοι, ιδίως την ευθύνη μας έναντι της Εκκλησίας που μας προσφέρει τη σωτηρία, τη Θέωση, τη Χάρη!».
Ο πατήρ Θεμιστοκλής Μουρτζανός για την έκδοση του περιοδικού σημείωσε ότι είναι μια απόδειξη ότι ένας τόπος έχει δυνάμεις, όρεξη και λάμψη του πνεύματος. Η ομιλία του όμως επικεντρώθηκε στην αξία της συλλογικότητας και τόνισε ότι σήμερα η συνοδοιπορία «πονά» στην οικογένεια, το σχολείο, τη πολιτική, ακόμα και την Εκκλησία. «Μιλούμε για τη σωτηρία της ψυχής και ξεχνούμε ότι για να έλθει η σωτηρία οι άνθρωποι πρέπει όχι απλά να συναντηθούμε αλλά να συνοδοιπορήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, προλογίζοντας το περιοδικό υπογράμμισε ότι όσο περνάει ο καιρός και πληθαίνουν τα τεύχη, τόσο αυξάνεται το προς δημοσίευση υλικό και κατατίθενται αξιόπιστες προτάσεις για την εξέλιξή του, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της ευθύνης έναντι Θεού και ανθρώπων, μέσα από το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα.
Αναφέρθηκε στο θέμα της ενότητας της Εκκλησίας και ιδιαίτερα σε δύο ισχυρά όπως τα αποκάλεσε, κείμενα περί ενότητας που φιλοξενούνται στο περιοδικό. Πρόκειται για την εισήγηση περί ενότητας της Εκκλησίας η οποία παρουσιάστηκε στην τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας το 1972 από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Νικόλαο Σελέντη και το άρθρο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.
«Τονίζαμε στο προηγούμενο τεύχος ότι το περιοδικό μας δεν είναι κομμάτια άψυχο χαρτί, αλλά κατάθεση ψυχής από όλους όσοι συμμετέχουν στη δημιουργία του και αναζήτηση πορείας ζωής από όσους συμμετέχουν στη μελέτη του. Κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη. Όχι επειδή το περιοδικό μας πλέον παραπέμπεται από επιστημονικά συγγράμματα και εργασίες, αλλά διότι καταγράφεται η ικανότητά του να προβληματίζει και να αντιπαλεύει ιδεοληψίες και προκαταλήψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το εξαιρετικής έμπνευσης και ποιότητας εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Λαρισαίος αγιογράφος και εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass