Εποχή για καυσόξυλα...

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ, Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ «ΒΟΗΘΗΣΕ» ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ -ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΜΨΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2020 21:03

Της Νατάσας Πολυγένη

Τα κουμάντα τους ενόψει του χειμώνα κάνουν ήδη οι Λαρισαίοι, που σπεύδουν να προμηθευτούν

καυσόξυλα για τις οικογενειακές τους ανάγκες. Με το που μπήκε ο Οκτώβρης άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα για παραγγελίες ξύλων, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν κυρίως για τα τζάκια και τις σόμπες τους. Βέβαια, στα χωριά η κίνηση έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι εξηγεί στην «Ε» ο Λαρισαίος έμπορος καυσόξυλων Κώστας Οικονόμου, αφού ο κόσμος ανάβει κυρίως σόμπες και οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι μεγάλες. Όσον αφορά στην κίνηση υπάρχει μια σχετική κάμψη, αναφέρει ο κ. Οικονόμου καθώς οι περισσότεροι έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης και το τζάκι το έχουν κυρίως για συντροφιά, οπότε οι παραγγελίες είναι για μικρές ποσότητες. «Υπάρχει μια μικρή κάμψη αλλά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, η πανδημία δεν μας έβλαψε, τουναντίον το διάστημα του lockdown ο κόσμος παρέμεινε στα σπίτια και έκαψε το απόθεμά του. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας όπου η κίνηση κορυφώνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις παραγγελίες, τονίζει ότι μέσα στη Λάρισα οι παραγγελίες ξεκινούν από 600 κιλά και φτάνουν έως 2.5 τόνους αναλόγως και του αποθηκευτικού χώρου που διαθέτει κάποιος, ενώ στα χωριά οι παραγγελίες φτάνουν και τους 5 τόνους. Η τιμή του τόνου είναι στα 130 ευρώ για την οξυά και μπορεί να φτάσει έως και 170 ευρώ για την ελιά. Η τιμή του κυβικού ξεκινά από 65 ευρώ για χύδην φορτίο και φτάνει έως τα 85 ευρώ αναλόγως το ξύλο και για ντανιασμένο κυβικό η τιμή κυμαίνεται από 120 έως 130 ευρώ.
Στα ίδια επίπεδα με τα περσινά είναι οι παραγγελίες για ξύλα, λέει στην «Ε» ο έμπορος κ. Νίκος Καμπουρογιάννης. «Η πανδημία του κορονοϊού δεν επηρέασε τη ζήτηση για καυσόξυλα. Η κίνηση για τη νέα σεζόν είναι ίδια με πέρυσι, ενώ οι τιμές για το κυβικό ξεκινούν από 70 ευρώ και φτάνουν έως και 80 ευρώ αναλόγως τι ξύλο θα παραγγείλει κάποιος». Πάντως σε κάθε περίπτωση, τα πάντα εξαρτώνται από τον χειμώνα που θα κάνει, αν θα είναι βαρύς ή ήπιος.Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Η Γ.Γ. Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:
- Να κάνουν έρευνα αγοράς όσον αφορά στις τιμές διάθεσης των καυσόξυλων.
- Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην επιχείρησή τους, ανάλογα με το είδος του ξύλου, την τιμή είτε ανά κυβικό μέτρο στοιβαγμένων ξύλων είτε ανά κυβικό μέτρο ξύλων που δεν είναι στοιβαγμένα.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την αντιστοιχία κιλού / κυβικού μέτρου και να χρησιμοποιούν για μία κατά προσέγγιση εκτίμηση τον πίνακα – μετατροπέα.
- Όταν αγοράζουν καυσόξυλα να ελέγχουν σε κάθε περίπτωση ότι τα ξύλα είναι στοιβαγμένα με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους.
- Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους (μετροταινίες), για τη μέτρηση των διαστάσεων των πλαισίων και τον υπολογισμό του όγκου τους.
- Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να διαφυλάσσουν τα καυσόξυλα προστατευμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους.
- Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να διατηρούν χωριστούς σωρούς ξύλων ώστε να μην αναμειγνύονται τα είδη διαφορετικής χώρας προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
- Όταν αγοράζουν μεγάλη ποσότητα ξύλων να επιβεβαιώνουν ότι στην τελική τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των μεταφορικών.
- Να ζητούν πάντοτε απόδειξη κατά την αγορά και πριν την πληρωμή των καυσόξυλων.
- Να γνωρίζουν ότι βάσει του άρθρου 1 της Αγορανομικής διάταξης 4/2012 (ΦΕΚ Β’3313/12-12-2012) δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν εάν δεν λάβουν το νόμιμο παραστατικό.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass