«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση στα νοσοκομεία»

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2020 21:04

Τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση στη δημόσια υγεία αλλά και την ασφαλή

λειτουργία των σχολείων όπως και τα μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας, εξέφρασαν μέσω συλλαλητηρίου που διοργάνωσε χθες βράδυ στην Κεντρική πλατεία το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εκατοντάδες πολίτες. Ο πρόεδρος του Ε.Κ., κ. Γιάννης Σκόκας, αναφερόμενος σ’ αυτά τα τρία ζητήματα είπε: «Δεν συμβιβαζόμαστε με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης μας και της χώρας που ασφυκτιούν από την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, υλικών και χρηματοδότησης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού όπως το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι Καρδίτσας, έτοιμο να το παρασύρει ολοκληρωτικά ο ποταμός.
Γιατί με «φιέστες», επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δεν θωρακίζεται η υγεία του λαού. Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Γι’ αυτό είμαστε μαζί με τους υγιεινομικούς, στηρίζουμε τα αιτήματά τους.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Με τους μαθητές στοιβαγμένους σε πολυάριθμα τμήματα σε σχολικές μονάδες όπου έχουν φορτωθεί τεράστιες ελλείψεις όλα τα προηγούμενα χρόνια (καθηγητών, υλικοτεχνικής υποδομής, καθαριστριών) που σήμερα έχουν βγει στην επιφάνεια, διαμορφώνοντας ένα επικίνδυνο τοπίο. Κι αυτά βέβαια δεν κρύβονται πίσω από τις μάσκες αερόστατα και παγουρίνο που μοίρασε το Υπουργείο Παιδείας. Γι’ αυτό είμαστε δίπλα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, οι διεκδικήσεις τους είναι και δικές μας.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς γιατί αυτά είναι κόστος για τους εργοδότες. Είναι χαρακτηριστικό πως εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία ενημέρωση για κρούσματα σε χώρους δουλειάς. Τα τεστ που γίνονται είναι ελάχιστα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το κόστος τους φορτώνεται στους ιδίους τους εργαζομένους. Δυναμώνουμε την απαίτηση, τη διεκδίκηση για να προστατευτεί η υγεία μας».
Ο κ. Σκόκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν λησμόνησε να αναφερθεί και στις πρόσφατες καταστροφές στην περιοχή της Θεσσαλίας λέγοντας: «Το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας που έδειξαν πως είμαστε κυριολεκτικά ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια ενδεχόμενα. Η αιτία των καταστροφών που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και οι οικογένειές τους δεν έχει σχέση ούτε με ακραία ούτε με σπάνια καιρικά φαινόμενα. Αιτία είναι η παντελής έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας γιατί δεν θεωρούνται «επιλέξιμες δαπάνες» γιατί δεν είναι κερδοφόρες επενδύσεις. Η καραμέλα των «ακραίων ή σπάνιων» καιρικών φαινομένων χρησιμοποιείται για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της πολιτικής που ακολουθούν με αποτέλεσμα να μένει απροστάτευτη η ζωή των εργατικών λαϊκών στρωμάτων με την πρώτη ψιχάλα» ευχαριστώντας από το βήμα σωματεία, φορείς, απλούς ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ε.Κ. για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη τους στους πλημμυροπαθείς σε Καρδίτσα, στα Φάρσαλα.
Φυσικά και αναφέρθηκε και στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως «Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από το ξέσπασμα του λαού και της νεολαίας για την καταδίκη του φασισμού, της ναζιστικής φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Είναι μία ακόμα απόδειξη για την τεράστια δύναμη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Αυτό το ξέσπασμα με τη μεγαλειώδη συμμετοχή είναι η πραγματική ετυμηγορία για να μπουν ο φασισμός και οι νεοναζί στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Ναι, μπορούμε να πιστέψουμε στη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα, στο δίκαιο των αιτημάτων μας.
Αυτήν η μεγάλη αλήθεια φανερώνεται κάθε φορά που ο λαός μας αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο. Η επικύρωση της λαϊκής ετυμηγορίας από το δικαστήριο δεν μπορεί να οδηγήσει στη λήθη και τον εφησυχασμό. Να μην ξεχάσουμε ότι οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα των αφεντικών. Ο φασισμός τσακίζεται από την πάλη του λαού. Γι΄ αυτό ήταν τεράστια συμβολή από την πρώτη στιγμή το κάλεσμά του ταξικού κινήματος για καμιά ανοχή απέναντί τους και η κάθε μορφής δράση όπου εμφανίζονταν να χύσουν το δηλητήριό τους, ώστε σήμερα να είναι καταδικασμένοι στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και του λαού.
Οι παράγοντες που τους άφηναν ανενόχλητους τα προηγούμενα χρόνια για να τρομοκρατούν είναι εδώ και ετοιμάζουν να εξαπολύσουν ξανά την επίθεσή τους απέναντι σε όποια δικαιώματα είχαν απομείνει μετά από τρία μνημόνια και 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης».
*Χαιρετισμό απηύθυναν: ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ κ. Θανάσης Αθανασιάδης, το μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Άγης Τριγάζης, ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας κ. Στέλιος Τσικριτσής και ο πρόεδρος Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας κ. Γιώργος Μπαζιάνας.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ
ΦΩΤ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΝΤΖΟΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass