Η δημοσιογραφία έχασε τον Γιώργο Δελαστίκ

ΕΦΥΓΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 68 ΕΤΩΝ Ο ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ «Ε»

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2020 15:00

Φτωχότερη είναι από χθες η ελληνική δημοσιογραφία. Ο Γιώργος Δελαστίκ έφυγε από τη ζωή

σε ηλικία 68 ετών. Υπηρέτησε με πάθος το δημοσιογραφικό λειτούργημα για περισσότερα από 35 χρόνια, έχοντας πάντα σαφή και καθαρή άποψη, διεισδυτική και τεκμηριωμένη ματιά, κάτι που, ιδιαίτερα οι Λαρισαίοι -ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση και ιδεολογία- εκτίμησαν, βλέποντας την οπτική των πραγμάτων μέσα από τη δική του θεώρηση, καθώς για σειρά ετών κατέθετε με ενάργεια τη γνώμη του στην Κυριακάτικη «Ελευθερία».
Οι δημοσιογράφοι της «Ε», παλαιότεροι αλλά και νεότεροι, που είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά, θαυμάζαμε την ευρυμάθεια και την αναλυτική του σκέψη. Ο Γιώργος Δελαστίκ διακρίνονταν για τη σταθερότητα των απόψεών του και τη μαχητικότητα των θέσεών του που δεν υποτάσσονταν σε «γραμμές» γι’ αυτό και συχνά ερχόταν σε σύγκρουση με καθεστηκυίες νόρμες και αντιλήψεις. Άτομο με αταλάντευτες αρχές και αξίες, ήταν γενναιόδωρος με τη δημοσιογραφική του συμβουλή και μοίραζε αφειδώς και άδολα γνώση και πληροφορία στους συναδέλφους του. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι βρέθηκαν μαζί του σε δημοσιογραφικές αποστολές (σύνοδοι κορυφής της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ, ταξίδια πρωθυπουργών και Προέδρων Δημοκρατίας), αναζητούσαν πάντα την κρίση και την ανάλυσή του. Κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος και ευγενής, άριστος συζητητής και χιουμορίστας, χαιρόσουν την παρέα και τον διάλογο μαζί του.
Σε χειρόγραφα έστελνε τα Κυριακάτικα άρθρα στην «Ε», που κάθε πρωί επί μια 15ετία, «ρουφούσαν» οι χιλιάδες πιστοί αναγνώστες του. Παντρεμένος με Λαρισαία, αγαπούσε ιδιαίτερα την πόλη και την περιοχή, την οποία επισκέπτονταν συχνά. Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου 1952. Σπούδασε ηλεκτρολόγος–μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.
Ξεκίνησε να δουλεύει στη δημοσιογραφία το 1979. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Πρώτη», «Το Παρόν», «Καθημερινή», «Ελευθερία Λάρισας» και «Έθνος» (απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2015) και στο περιοδικό «Επίκαιρα». Το 1989 ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό «Πριν» στο οποίο διετέλεσε διευθυντής και στη συνέχεια στην εφημερίδα «Πριν». Εργάστηκε επίσης ως αναλυτής στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα: «Δίαυλος 10», «ΑΝΤ1» και «MEGA».
Πραγματοποίησε δημοσιογραφικές αποστολές σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Έγραψε πέντε βιβλία (Το τέλος των Βαλκανίων, Αποκάλυψη Τώρα – Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία, Η νέα Γιάλτα, Συνωμοσία στη Μεσόγειο, Αφγανιστάν) και συμμετείχε σε πολλά άλλα.
Από φοιτητής εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα κι έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το 1989 αποχώρησε διαφωνώντας με την κυβέρνηση Τζαννετάκη και και πήρε ενεργά μέρος στη συγκρότηση του ΝΑΡ και των μετωπικών σχημάτων που εν συνεχεία δημιουργήθηκαν. Ήταν υποψήφιος βουλευτής σε πολλές αναμετρήσεις με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜέΡΑ 25 και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα τελευταία χρόνια της ενεργού πολιτικής του δράσης συμμετείχε και συνέβαλε με τις ιδέες και τη γνώση του στις προσπάθειες και τις αναζητήσεις για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό σχέδιο.
Ο Γιώργος Δελαστίκ όλα τα χρόνια της ζωής του παρέμεινε σταθερός στην ιδεολογία του και εργάστηκε με αξιοπρέπεια. Μέσα από την αρθρογραφία του πάλεψε ενάντια στη φτώχεια και την αδικία, τίμησε τους λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά.
* Η κηδεία του Γιώργου Δελαστίκ θα γίνει σύμφωνα με τις τελευταίες επιθυμίες του σε στενό οικογενειακό κύκλο.
* Με αφορμή τον θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ, η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ε. Λιακούλη, δήλωσε: «Αποχαιρετούμε τον Γιώργο Δελαστίκ. Μία εξέχουσα προσωπικότητα, έναν ιδεολόγο πιστό στις αρχές και στις αξίες του, έναν δημοσιογράφο αφοσιωμένο στο λειτούργημα της Δημοσιογραφίας και συγχρόνως, ενεργό άτομο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας. Ιδιαίτερη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του και στη Λάρισα, καθώς τίμησε τον τοπικό Τύπο και συνδέθηκε με τους κατοίκους της περιοχής μας. Έδωσε μάχες πολλές για τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα, έλαβε μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε δεκάδες χώρες του κόσμου, για τα «πιστεύω» που ο ίδιος πρέσβευε και αγωνιζόταν. Μέσα σ’ αυτήν την πορεία της συναρπαστικής και γεμάτης ζωής του, προσέφερε τις γνώσεις και τη δύναμή του, πάντα με θάρρος και αξιοπρέπεια, ως το τέλος… Ένας ανιδιοτελής και ανυποχώρητος αγωνιστής ήταν, που δε δίστασε ποτέ να έρθει σε φανερή ρήξη και αντιπαράθεση, όταν θεωρούσε ότι δεν τον εξέφραζαν οι ιδεολογίες. Είμαι σίγουρη πως η φωνή και το «βήμα» του θα λείψει σε πολλούς. Είχε ακόμη πολλά να δώσει. Θα μείνει όμως στη συλλογική μνήμη μας, ως ένας Άνθρωπος με όραμα, σταθερός στην ιδεολογία του, που τίμησε τους λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά».Ο ΣΥΡΙΖΑ
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιώργου Δελαστίκ απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημοσιογράφους της περιόδου της Μεταπολίτευσης». «Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις των δημοσιογράφων που σφράγιζε με το κριτικό του πνεύμα και την ευρυμάθειά του την επικαιρότητα, προσεγγίζοντας με τόλμη ακόμα και τα πιο απαιτητικά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προσθέτοντας ότι «αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς νεότερούς του δημοσιογράφους, με τους οποίους συνεργάστηκε ανοίγοντάς τους δρόμους στη δημοσιογραφία».ΤΟ ΚΚΕ
«Έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο Γιώργος Δελαστίκ, δημοσιογράφος και διευθυντής του ΠΡΙΝ. Ο Γιώργος Δελαστίκ ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ έως το 1989, όπου και αποχώρησε και εντάχθηκε στο ΝΑΡ» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, καταλήγοντας «το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Γ. Δελαστίκ».ΤΟ ΝΑΡ
Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, με ανακοίνωσή του, αποχαιρετά τον σύντροφο Γιώργο Δελαστίκ που έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρόχρονη μάχη με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την κομμουνιστική Αριστερά και τη μαχόμενη δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε πρωτοπόρα για δεκαετίες. Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γ. Δελαστίκ και στους δικούς του ανθρώπους και υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και την κομμουνιστική απελευθέρωση.  Σε αυτόν τον αγώνα η ζωή και το έργο του Γιώργου είναι πολύτιμη παρακαταθήκη».
* Η διεύθυνση και οι δημοσιογράφοι της «Ε», εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Γιώργου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass