Υπογράφτηκε η σύμβαση για εκτέλεση του έργου Καρδίτσα – Δέλτα (Ε65)

Κατασκευάζονται 6 χλμ κύριας διπλής οδικής αρτηρίας, 6,5 χλμ παράπλευρο οδικό δίκτυο και 5 κόμβοι

Δημοσίευση: 17 Νοε 2020 15:36

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας
Φώτη Καραγιάννη)
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε ,με τους εκπροσώπους της Αναδόχου Εταιρείας στην Καρδίτσα, τη σύμβαση κατασκευής του έργου «Βελτίωση ε.ο. 30 - Κατασκευή Οδικού Τμήματος από Δέλτα Καρδίτσας έως είσοδο Καρδίτσας», συνολικού

προϋπολογισμού 41.545.000 ευρώ.
Το τεχνικό έργο είναι προϋπολογισμού 32.350.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο προϋπολογισμός των απαλλοτριώσεων ανέχεται σε 8.300.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός για Οργανισμούς Κοινωνικής Ωφέλειας -Τηλεπικοινωνίες 475.000 ευρώ και Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. 420.000 ευρώ.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στη Θεσσαλία εντός αστικού ιστού, με 6 χλμ κύριας οδικής αρτηρίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και 6,5 χλμ παράπλευρου οδικού δικτύου που έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί όλες τις παρόδιες υφιστάμενες ιδιοκτησίες , επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει 5 κυκλικούς κόμβους σε Αγίους Θεοδώρους, Πρόδρομο, Σταυρό, Μέλισσα-Σταυρό και σηματοδοτούμενο κόμβο στη Μέλισσα που θα προσπαθήσουμε επίσης να μετατρέψουμε σε κυκλικό. Είναι ένα έργο ουσίας με χρόνο παράδοσης τα 3 έτη. Εδώ και 8 μήνες ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε, αλλά ο Νόμος περί απαλλοτριώσεων δημιούργησε πρόβλημα. Υπήρχε η δυνατότητα να υπογράψουμε για να μπούμε νωρίτερα στις ιδιοκτησίες που απαλλοτριώνονται και αποζημιώνονται με 8,3 εκατομμύρια ευρώ, άλλα δεν υπήρχε η θετική βούληση ορισμένων ιδιοκτητών. Το έργο θα γίνει, με τον καλύτερο τρόπο, γιατί είναι ένα έργο για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Όλοι κερδίζουν από το νέο δρόμο, κανείς δεν χάνει. Ίσα- ίσα, οι παρόδιοι ιδιοκτήτες ωφελούνται, καθώς ανεβαίνει η εμπορική αξία των ιδιοκτησιών τους, όπως απέδειξαν και τα άλλα έργα περιφερειακών οδών που κατασκευάζουμε».
Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής πρόνοιας κ. Νίκος Καραγιάννης και η περιφερειακή σύμβουλος κ. Λία Ρογκανάκη.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας είναι η βελτίωση τμήματος του οδικού άξονα της Ε.Ο.30 από τον κόμβο του Δέλτα (Α/Κ Καρδίτσας της Ε65) μέχρι τον κόμβο Αθηνών (συμβολή του άξονα Καρδίτσα-Λάρισα με τον περιφερειακό Καρδίτσας). Συνοπτικά προβλέπονται:
- Η κατασκευή της διαπλάτυνσης του οδικού τμήματος από το Δέλτα Καρδίτσας έως τον κόμβο Αθηνών συνολικού μήκους 6.0Κm, με συνολικού πλάτος 17,70m, με 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας και αμφίπλευρο μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας στον άξονα της αρτηρίας καθώς και την προσαρμογή της κύριας αρτηρίας και των παράπλευρων οδών στον Α/Κ Καρδίτσας της Ε65 (Δέλτα Καρδίτσας).
- Η κατασκευή παραπλεύρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν της αρτηρίας, διπλής κατεύθυνσης διατομής τύπου ε2 1+1 λωρίδων κυκλοφορίας πλάτους 6,5m ( 3,25m x 2 ) αλλά και μονόδρομοι με πλάτος 5,5m (3,5m λωρίδα κυκλοφορίας + 2.0m στάθμευση) με πεζοδρόμια στα εξωτερικά άκρα των παράπλευρων. Επίσης από την μία πλευρά κατά μήκος της αρτηρίας κατασκευάζεται αμφίδρομος ποδηλατοδρόμος με επέκταση της διατομής του ενός πεζοδρομίου.
Επίσης κατασκευάζεται και κάθετο Δίκτυο-Τοπικές οδοί μες πέντε κόμβους όπως προαναφέρθηκε.
-Υδραυλικά –τεχνικά έργα. Στο υπό μελέτη οδικό τμήμα υπάρχουν δύο μεγάλα τεχνικά έργα: Επέκταση της Γέφυρας «Καλέντζη» (περί την Χ.Θ. 5+210) και της Γέφυρα «Λείψιμου» (περί τη Χ.Θ. 0+910).
- Σήμανση –ασφάλιση οδού
- Ηλεκτροφωτισμός
Να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα οδός, παρουσιάζει πολύ υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους (συμβατικά και βαρέα οχήματα) καθώς αποτελεί τμήμα του Εθνικού Οδικού Δικτύου αλλά και του Διεθνούς. Ο ιδιαίτερα αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος που παρατηρείται στο εν λόγω οδικό τμήμα σε συνδυασμό με τα ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά της διατομής σε τμήματα του εξεταζόμενου οδικού τμήματος, απουσία διαχωρισμού των αντίθετων κινήσεων και έλλειψη παράπλευρου δικτύου το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο από την άποψη της οδικής ασφάλειας και αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass