Εδωσε το PIN και του «σήκωσαν» 24.800 ευρώ

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ «ΦΘΗΝΑ» ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2021 21:01

Έφτιαξε μια αγγελία σε ιστοσελίδα για να πουλήσει έναν λέβητα και χωρίς να το καταλάβει έπεσε στα δίχτυα απατεώνα, στον οποίο παραχώρησε τον απόρρητο προσωπικό αριθμό της πιστωτικής του κάρτας για να λάβει ενημέρωση από την τράπεζα ότι από τον

λογαριασμό του έκαναν φτερά 24.800 ευρώ.
Την απάτη σε βάρος του 52χρονου Λαρισαίου ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Κιλελέρ, αλλά το τελευταίο διάστημα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, οι καταγγελίες διαδέχονται η μία μετά την άλλη και αφορούν σε απάτες μέσω διαδικτύου και ειδικότερα σε ιστοσελίδες αγοραπωλησίας διαφόρων προϊόντων σε... «συμφέρουσες» τιμές, σε τιμές δηλαδή πολύ χαμηλότερες από αυτές του εμπορίου.
Τα υποψήφια θύματα προσελκύονται από τις υποτιθέμενες προσφορές, πείθονται και καταβάλουν χρήματα συνήθως μέσω κατάθεσης σε τραπεζικά ιδρύματα, αλλά στην πραγματικότητα -εκ των υστέρων βεβαίως- αποδεικνύεται ότι χάνουν τις προκαταβολές, ενώ οι δράστες διακόπτουν στη συνέχεια την επικοινωνία ή αφαιρούν τις επίμαχες αγγελίες από την ιστοσελίδα.
Προχθές επίσης 51χρονος Λαρισαίος, θεώρησε ελκυστική την προσφορά κινητού και πλήρωσε 299 ευρώ χωρίς φυσικά να λάβει ποτέ το καινούριο του κινητό. Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας προέκυψε πως άλλοι τέσσερις τουλάχιστον έχουν εξαπατηθεί αυτές τις ημέρες από προσφορές στην ίδια ιστοσελίδα. Η οποία, από μια τυχαία διαδικτυακή αναζήτηση προκύπτει πως είναι γνωστή και στο παρελθόν για απάτες σε βάρος ανυποψίαστων, αλλά και σχόλια... υποψιασμένων για τις εκπληκτικές «προσφορές». Για τη συγκεκριμένη απάτη σε βάρος του 51χρονου η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχημάτισε δικογραφία σε βάρος τριών δραστών, ενός 36χρονου Αθηναίου και δύο 31χρονων γυναικών από τη Γεωργία, αφού τηλεφωνικοί αριθμοί, τραπεζικοί λογαριασμοί και δικτυακός τόπος λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία».
Πρόσφατα επίσης, αλλά αυτήν τη φορά μέσω του «Instagram», μία 29χρονη Λαρισαία εντόπισε ένα προφίλ στο οποίο πωλούνταν μεταχειρισμένα επώνυμα προϊόντα. Επέλεξε, λοιπόν, να αγοράσει μία τσάντα η οποία κόστιζε 210 ευρώ (με τα μεταφορικά) και έτσι κατέβαλε προκαταβολή 100 ευρώ σε λογαριασμό που αντιστοιχούσε σε Ολλανδική τράπεζα.
Δυστυχώς για την ίδια, τις επόμενες ημέρες εκ παραδρομής κατέθεσε στον ίδιο λογαριασμό επιπλέον 100 ευρώ. Στέλνοντας στη συνέχεια μηνύματα στο συγκεκριμένο προφίλ καθώς αναητούσε παράλληλα πληροφορίες για την πορεία της παραγγελίας, όχι μόνο δεν της απάντησαν ποτέ, αλλά την απέκλεισαν (μπλόκαραν) κιόλας, διαπιστώνοντας έτσι πως έπεσε θύμα απάτης.
ΛΕΒΗΤΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ
Ο 52χρονος Λαρισαίος, πριν από μερικές ημέρες δημιούργησε σε γνωστή ιστοσελίδα, τη δική του αγγελία προκειμένου να πουλήσει έναν λέβητα βιομάζας αντί του ποσού των 1.800 ευρώ παραθέτοντας τα δικά του στοιχεία επικοινωνίας.
Έτσι του τηλεφώνησε ο δράστης, ο οποίος του συστήθηκε με ψεύτικα στοιχεία ως κάτοικος Αθηνών, δηλώνοντας μάλιστα ότι ενδιαφέρεται για την αγορά του λέβητα. Τα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ανδρών συνεχίστηκαν και όταν «επιβεβαιώθηκε» ότι ο δράστης θα αγόραζε τον λέβητα, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ζήτησε να χρησιμοποιήσει τη χρεωστική κάρτα του 52χρονου.
Ο 52χρονος έχοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία ηλεκτρονικής συναλλαγής, δε συνειδητοποίησε ότι ο δράστης του έδινε οδηγίες για να του αποσπάσει τελικά τον λογαριασμό της χρεωστικής κάρτας καθώς και το «Extra Pin» για την αλλαγή κωδικών της εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών (ebanking) στην Τράπεζα όπου είχε εκδοθεί η κάρτα του.
Ο 52χρονος στη συνέχεια έλαβε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, μηνύματα από την Τράπεζα ότι έγιναν έξι συναλλαγές και από τον λογαριασμό του είχε μεταφερθεί συνολικά το ποσό των 24.800 ευρώ.
Επικοινώνησε έτσι με την Τράπεζα για να διαπιστώσει -μάλλον έκπληκτος- ότι, από τον τραπεζικό του λογαριασμό έγιναν οι εξής κινήσεις: Σε έναν λογαριασμό μεταφέρθηκαν 5.000 ευρώ, σε δεύτερο λογαριασμό μεταφέρθηκαν 2.500 ευρώ, σε τρίτο λογαριασμό άλλης τράπεζας κατατέθηκε έμβασμα 6.000 ευρώ, σε τέταρτο λογαριασμό άλλης τράπεζας κατατέθηκε έμβασμα 3.000 ευρώ, σε πέμπτο λογαριασμό άλλης τράπεζας κατατέθηκε έμβασμα 2.300 ευρώ και τέλος, σε έκτο λογαριασμό πάλι με διαφορετικά στοιχεία κατατέθηκε έμβασμα άλλων 6.000 ευρώ. Σημειώνεται πως σχεδόν και στις 6 συναλλαγές αναφέρονται διαφορετικά ονόματα ως δικαιούχοι των λογαριασμών όπου μεταφέρθηκαν τα χρήματα του 52χρονου Λαρισαίου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass