ΕΟΑΣΚ:

Τι ζητά από τον πρωθυπουργό

Θα συναντηθεί μαζί του κατά την επίσκεψή του στην περιοχή

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2021 18:26

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Στην αποτίμηση της συνάντησης που έγινε με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκα στον Παλαμά και στα νέα προβλήματα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή κατά την πληρωμή των τελικών αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες του Νομού Καρδίτσας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πλαισιωμένος από τον Αντιπρόεδρο κ. Σ. Γιαννακό, τον Γραμματέα κ. Γιάννη Τσιούτρα και το μέλος κ. Άρη Πολυγένη, παρουσία και άλλων μελών του Δ.Σ.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποκάλυψε ότι ειδοποιήθηκαν από τοπικό Βουλευτή πως με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Καρδίτσα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συναντηθούν μαζί του για να του θέσουν τα κυριότερα τοπικά αγροτικά προβλήματα και το ζήτημα των χαμηλών εκτιμήσεων.
Αναφορικά με την επαφή και συζήτηση που είχε η ΕΟΑΣΚ με τον κ. Δούκα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε ότι τα περί 100% αποζημίωσης των κατεστραμμένων χωραφιών που ευαγγελίζεται ο ΕΛΓΑ δεν ισχύουν! Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί αγρότες οι οποίοι είναι αβέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν, δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις που έλαβαν ήταν πάρα πολύ μειωμένες σε σχέση με τα βαριά πλήγματα του «Ιανού», λόγω των χαμηλών εκτιμήσεων.
«Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεων ακόμη και ολοκληρωτικής ζημιάς σε παραγωγούς που δεν έχουν συγκομίσει και πουλήσει ούτε ένα κιλό βαμβάκι και αποζημιώσεις που δίνονται από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, πολύ περισσότερο το χαμένο εισόδημα» τόνισε ο κ. Τζέλλας.
Ο ίδιος ζήτησε άμεση κατάργηση του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ διότι «η εφαρμογή του μειώνει τις αποζημιώσεις σε εξευτελιστικά επίπεδα».

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ο κ. Τζέλλας στάθηκε ιδιαίτερα στα παρακάτω προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα:
• Σε περιοχές που έχουν πληγεί στο 100% και τα πορίσματα εκτιμούν ποσοστό ζημιάς από 30% ως 90%, να εκτιμηθεί σε όλους το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς.
• Να μην γίνεται συμψηφισμός προκαταβολών και αποζημιώσεων ανά χωράφι, στους αγρότες που καλλιεργούν σε περισσότερες από μία, αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
• Σε περιοχές που αποδεδειγμένα η παραγωγή των τελευταίων χρόνων ήταν μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη παραγωγή (πχ, Πέτρινο, Λεύκη, Καλλιφώνι κλπ), να μετρήσει ως εκτιμώμενη παραγωγή η μέση στρεμματική απόδοση των τελευταίων χρόνων.
• Σε χωράφια που έμειναν ασυγκόμιστα το ποσοστό ζημιάς δεν μπορεί να είναι κάτω από 100%.
• Θα υπάρξει πρόβλημα με τις αποζημιώσεις σε παραγωγούς που εξοφλούνε τις οφειλές τους στον ΕΛΓΑ τον Μάρτιο. Θα πρέπει να γίνεται συμψηφισμός με παλιές οφειλές.
• Να τεθεί τέλος στην απαίτηση του ΕΛΓΑ για προσκόμιση τιμολογίων πώλησης παραγωγής για εκτιμήσεις ζημιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass