Ομάδα στήριξης για άστεγους της Λάρισας

ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΑΝΕΣΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΣΤΕΓΗ * «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΩΤ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2021 18:40

Σε συνθήκες ψύχους, κάποιοι άφησαν τη ζεστασιά του σπιτιού τους και βγήκαν στους δρόμους να στηρίξουν ανθρώπους, που έχουν ανάγκη.


Κοινωνικοί λειτουργοί της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία Λάρισας, όργωναν κάθε συνοικία της πόλης, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναζητώντας άτομα που για κάποιον λόγο βρέθηκαν μόνοι στους δρόμους, χωρίς στέγη και χωρίς βοήθεια, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον, φροντίζοντας να τους προσφέρουν τα απαραίτητα.
Το σχέδιο δράσης, προγραμματίστηκε στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας «Μήδεια» στον Δήμο Λαρισαίων, όπως δήλωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων, κ. Σωτήρης Βούλγαρης, σημειώνοντας πως «οι Κοινωνικές Υπηρεσίες πάντα βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά ατόμων που έχουν ανάγκη, αλλά ειδικά στην περίπτωση της κακοκαιρίας χρειάστηκε να οργανωθεί ειδικό σχέδιο βοήθειας, στο οποίο συνεργάζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες με τη Δημοτική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τη δράση που αναπτύχθηκε, βρέθηκε στους δρόμους μικρός αριθμός Αστέγων, καθώς και ατόμων εξαρτημένων από ουσίες, και μεταφέρθηκαν στο 4ο ΚΑΠΗ Λάρισας, που λειτουργεί όλο το 24ωρο γι’ αυτόν τον σκοπό. Τους προσφέρθηκε η απαραίτητη φροντίδα και ξηρά τροφή».
Παράλληλα λειτουργεί κανονικά και το υπνωτήριο αστέγων του Δήμου Λαρισαίων. Σε αυτό φιλοξενούνται άστεγοι με συγκεκριμένους κανόνες, που αφορούν τόσο στην υγιεινή τους, όσο και στις ώρες που μπορούν να εισέρχονται στον χώρο. Συγκεκριμένα πρόκειται για γνωστές περιπτώσεις αστέγων, στους οποίους έχουν γίνει όλα τα ιατρικά τεστ για μεταδιδόμενες ασθένειες και φυσικά για Covid-19.
Σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη «στη Λάρισα δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα αστέγων στους δρόμους της, ενώ τα δεδομένα του αριθμού τους αλλάζουν συνεχώς, καθώς οι περισσότεροι είναι περιστασιακοί επισκέπτες στην πόλη μας.
Κάποιοι πάλι δε δέχονται τη φροντίδα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και μάλιστα αντιδρούν όταν τους καλούμε να φιλοξενηθούν στις δομές μας, είτε για σίτιση είτε για στέγη.
Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν... Παρόλα αυτά τους προσφέρουμε τουλάχιστον υπνόσακους, για να προστατευθούν από το κρύο...».
ΕΠΑΙΤΕΣ
Να σημειωθεί ότι στη Λάρισα εμφανίζονται και περιπτώσεις αστέγων που κάνουν την επαιτεία επάγγελμα (γνωστές στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στην Αστυνομία).
Ως εκ τούτου, δε δέχονται να φιλοξενηθούν σε καμία δομή του Δήμου Λαρισαίων (υπνωτήριο αστέγων).
Προτιμούν να καταλαμβάνουν χώρους στην πόλη (κυρίως κεντρικούς) με κουβέρτες και κιβώτια, εμφανίζοντας μια τραγική εικόνα εξαθλιωμένου ανθρώπου, αλλά με στόχο το πορτοφόλι των φιλάνθρωπων πολιτών.
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ
Το σχέδιο δράσης της ομάδας στους δρόμους, συνεχίζεται, όσο διαρκούν οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
Όσοι πολίτες αντιληφθούν περιστατικά ατόμων που έχουν ανάγκη, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή: 6970-236.181 (24ωρη λειτουργία).
Επίσης, κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα λειτουργούν καθημερινά οι κάτωθι δομές:
1. Δομή Υποστήριξης Αστέγων: τηλ. 2410-680.243. Η Δομή θα λειτουργεί καθημερινά επί 24ώρου βάσεως.
2. Γ’ ΚΑΠΗ, οδός 23ης Οκτωβρίου και Ηρώων Πολυτεχνείου, 2410-233.430 – 2410-266.576. Η δομή θα λειτουργεί καθημερινά επί 24ώρου βάσεως.
3. Δ’ ΚΑΠΗ, οδός Αχιλλέως 26, Ανθούπολη, τηλ.: 2410-610.468.
Η Δομή θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass