«Η ισότητα των δύο φύλων κινδυνεύει περισσότερο από πότε»

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΙΤΑ ΑΠΡΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2021 17:28

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από τον σεισμό αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων.


Για την Ημέρα της Γυναίκας η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των δύο Φύλων του Δήμου Λαρισαίων, αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη, σε μήνυμά της κάνει λόγο για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη θέση της γυναίκας και τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης δεδομένων και πρακτικών, καθώς η ισότητα των δύο φύλων κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ. Χαρακτηριστικά, το μήνυμα αναφέρει ότι: «Τον τελευταίο χρόνο θα μπορούσε κανείς να πει ότι ζούμε συμπυκνωμένο ιστορικό χρόνο, αφού οι εξελίξεις και οι αλλαγές γύρω μας είναι τόσο ραγδαίες που οδηγούν σε εκ βάθρων αναθεώρηση δεδομένων και πρακτικών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ευκαιρία να έρθουν στο φως τοξικές νοοτροπίες και πρακτικές που αναπαράγονται συστηματικά ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις έγκαιρα και αποφασιστικά που κυριολεκτικά θα σώσουν ζωές.
Η ισότητα των δύο φύλων και η πρόοδος που έχει γίνει πάνω σε αυτό το θέμα κινδυνεύει περισσότερο από πότε, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει δυσανάλογα τη γυναίκα. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν από τη γυναίκα να είναι στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο κατά του ιού (το 75% που εργάζονται στον τομέα της υγείας είναι γυναίκες), να φροντίσει τα παιδιά που παραμένουν στο σπίτι με την τηλεκπαίδευση και γενικά να κρατήσει τις ισορροπίες εκείνες πάνω στις οποίες στηρίζεται η σύγχρονη κοινωνική δομή.
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες ζήσαμε τη στοιβάδα των αποκαλύψεων που αφορούν σε θέματα σεξουαλικής και όχι μόνο κακοποίησης γυναικών στον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού, κ.α. Τα περιστατικά αυτά σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία λόγω του εγκλεισμού που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο καθιστούν αναγκαία την επαγρύπνηση και τη δράση.
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι, όσο και αν μιλάμε και στηρίζουμε την ισότητα των φύλων, υπάρχουν άνθρωποι που ενστερνίζονται στερεότυπα για τις γυναίκες, για το σώμα τους και τον ρόλο τους στην κοινωνία που στην οριακή στιγμή μπορούν να γίνουν «δολοφονικά». Νομίζω ότι δεν έχουμε πλέον την άνεση να περιμένουμε. Πρέπει να δράσουμε τώρα, κάθε μέρα, όπου κι αν είμαστε! Παντού υπάρχουν υπέροχοι μεμονωμένοι άνθρωποι και κοινωνικές δράσεις που κάνουν βήματα για έναν κόσμο που θα λειτουργεί για όλους. Σε αυτήν την κατεύθυνση πάντα, η Επιτροπή Ισότητας των δύο Φύλων του Δήμου Λαρισαίων προσπαθεί να γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική με ενημερωτικές δράσεις και στήριξη των αναγκαίων δομών, ώστε να μην απειληθούν τα μέχρι σήμερα κεκτημένα και να ενισχυθούν όλες οι προσπάθειες ανάδειξης των υφιστάμενων παθογενειών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass