Εργα ανάδειξης πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων

*ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Θεσσαλίας είναι μοναδική και αναντικατάστατη» σημειώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Προσθέτοντας ότι «συνδέει τους ανθρώπους με τους τόπους, διατηρεί ασφαλές το νήμα της ιστορικής μνήμης που μας συνδέει συναισθηματικά, πνευματικά και θρησκευτικά , ανακαλεί μνήμες, προσελκύει επισκέπτες, κινεί την τοπική οικονομία. Ο πολιτισμός αποδίδει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα που θέλει και έχει ανάγκη ο κόσμος, στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας. Στα εν εξελίξει έργα πολιτισμού στη Θεσσαλία σήμερα, απασχολούνται περισσότεροι από 900 αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργάτες, φύλακες».

«Η Θεσσαλία είναι μια Περιφέρεια συνεχών επιδόσεων και διακρίσεων και στον πολιτισμό» δηλώνει ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σκεπτόμαστε διαφορετικά, διεκδικούμε, συνεργαζόμαστε, καινοτομούμε, βραβευόμαστε. Σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τις Ιερές Μητροπόλεις και τις τοπικές κοινωνίες -Δήμους, Συλλόγους, φορείς- χρηματοδοτούμε ένα συνεκτικό σχέδιο έργων πολιτισμού παντού στη Θεσσαλία. Μαζί προστατεύουμε και αναδεικνύουμε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συντηρούμε και διασώζουμε εκκλησίες και Μοναστήρια, δημιουργούμε σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές, αξιοποιούμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Τα μνημεία οφείλουμε να τα αποδίδουμε στην κοινωνία, γιατί προστατεύονται μόνον όταν εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη. Στηρίζουμε ενεργητικά τη διοργάνωση εκατοντάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να ξανασυναντηθούν, να ψυχαγωγηθούν, να εκφραστούν δημιουργικά, να επανασυνδεθούν με τις μικρές χαρές που κάνουν τη ζωή μεγάλη, μέσα από τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης, της επαφής με τη φύση και της ανθρώπινης επικοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ο πολιτισμός διώχνει τη σκόνη της καθημερινότητας από τη ζωή μας. Είναι η επικοινωνία της ισορροπίας, της ηρεμίας και της ειρήνης. «Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς πάνω στη βία, του διαλόγου στον μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη».
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα έργα πολιτισμού που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Π.Ε. Λάρισας είναι τα εξής: Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, Προσκήνιο Πολιτισμού Λάρισας, Πολυχώρος Εικονικής Πραγματικότητας-Πλανητάριο Λάρισας, μίνι πλανητάριο Ελασσόνας για την ψηφιακή προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Ολύμπου, ψηφιακή πύλη για τον Όλυμπο themountolympus.com, διαμόρφωση Βασιλικής Αγίου Αχιλλίου στον αρχαιολογικό χώρο Φρουρίου Λάρισας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, δημιουργία σημείου πολιτιστικής διασύνδεσης - Γενί Τζαμί, ανάδειξη Ακρόπολης Αρχαίας Φαρσάλου, ανάδειξη νεολιθικού οικισμού στη θέση «Παλιόσκαλα» Δήμου Κιλελέρ, ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Κραννωνος, συντήρηση και ανάδειξη Κάστρου Βελίκας Αγιάς, συντήρηση και αποκατάσταση Αρχοντικού Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια, αποκατάσταση Τεκέ Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη, Πολιτιστικό Κέντρο περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου, αποκατάσταση κτιρίου στο Συκούριο για τη δημιουργία Βιβλιοθήκης, αποκατάσταση παραδοσιακών δεξαμενών υδροδότησης Φαρσάλων, βελτίωση χώρου πολιτισμού ‘’Μαξίμ’’ Φαρσάλων, ανάπλαση κτιρίων για πολιτιστική χρήση σε Ανάβρα Αγιάς, Αμπελώνα, Αμπελιά Φαρσάλων, αποκατάσταση και συντήρηση εκκλησιών: Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λάρισας, Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Λάρισας, Ι.Μ. Παντελεήμονα Αγιάς, Ι.Ν. Παναγίας Πυθίου Ελασσόνας, Ι.Μ. Σπαρμού Ελασσόνας, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Αμπελακίων, Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης, προαυλίου Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου Στομίου, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κοκκινοπηλού, Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελώνα, Εκκλησιαστικού Μουσείου Ανατολής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass