Τεράστιες οι διαφορές για αντιπλημμυρική προστασία

ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΩΝ- ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ -ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2024 13:41

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναρτήσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Ουσιαστικά διαφωνούμε με τους Ολλανδούς στην προτεραιοποίηση των έργων. Εμείς ζητούμε να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή της σήραγγας που θα διοχετεύσει τα νερά από την Κάρλα στο Αιγαίο, αλλά και στα απαραίτητα έργα πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως η κατασκευή αναχωμάτων και η διάνοιξη ποταμών, ο καθαρισμός ρεμάτων, το κόστος των οποίων ανέρχονται σε 535 εκατ. ευρώ».

Αυτά ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενημερώνοντας το Σώμα για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες της Περιφέρειας ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το σχέδιο αναρτήθηκε προ ημερών στην αγγλική γλώσσα, ενώ η διαβούλευση λήγει στις 29 Μαρτίου. «Μου θυμίζει την περίπτωση του υπουργού Χρυσοχοΐδη που δεν πρόλαβε να διαβάσει το μνημόνιο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεσμεύθηκε ότι στο τέλος της εβδομάδας η Περιφέρεια θα έχει ενημερώσει το Σώμα για τις προτάσεις που κατέθεσε και ανήρτησε στον σχετικό σύνδεσμο στο πλαίσιο της διαβούλευσης, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο από τους φορείς της Θεσσαλίας. Ως προς τις βασικές διαφορές των προτάσεων της Περιφέρειας με την Ολλανδική Εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας «τα αντιπλημμυρικά έργα των Ολλανδών προγραμματίζονται από το 2028 μέχρι το 2034, ενώ το δικό μας σχέδιο δίνει μία προτεραιότητας σε αυτά άμεσα, γιατί ο κίνδυνος παραμένει, λόγω κλιματικής κρίσης. Σχετικά με τη μείωση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας κατά 465 εκατομμύρια κ.μ. νερό, εμείς έχουμε προτείνει κλειστά δίκτυα, προώθηση της στάγδην άρδευσης, συμμόρφωση των παραγωγών με τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και όχι περιορισμό υδροβόρων καλλιεργειών. Από τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, μέσω του φράγματος Συκιάς αναμένουμε 200 εκατομμύρια κ.μ. νερού, ποσότητα μικρή που δεν πρόκειται να επηρεάσει την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Συνολικά το σχέδιο της Περιφέρειας κοστίζει 1,9 δις ευρώ, ενώ το αντίστοιχο αντιπλημμυρικό της Ολλανδικής εταιρείας 3,2 δις» τόνισε ο Δημ. Κουρέτας. Τέλος ανακοίνωσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα οργανώσει ημερίδα στις 5-6 Απριλίου, με τη συμμετοχή 20 επιστημόνων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα με θέμα «το γεωργικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Θεσσαλία στη μετά daniel εποχή».
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τοποθέτησή του, ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ζήτησε να υπάρξει μετάφραση του ολλανδικού σχεδίου στην ελληνική γλώσσα από ειδικούς και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής του Αρχής, τόσο για το έργο του Αχελώου που διεκδίκησε, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κερδίζοντας τα 17 προδικαστικά ζητήματα, όσο και στα έργα, τις μελέτες και τις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε για την κατασκευή φραγμάτων, την υπογειοποίηση δικτύων και της αξιοποίησης του νερού της λίμνης Κάρλας». Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Τσιαπλές ζήτησε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να γίνει μία ολοκληρωμένη συζήτηση σε όλα αυτά τα ζητήματα και να εκφραστούν όλες οι παρατάξεις, καθώς η ΛΑΣΥ έχει μία διαφορετική φιλοσοφία για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα και την αγροτική παραγωγή. «Το βαμβάκι δεν κινδυνεύει να φύγει λόγω έλλειψης νερού, αλλά από την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σοφολόγης ζήτησε να αιτηθεί η Περιφέρεια παράταση της διαβούλευσης, προκειμένου να υπάρξει ένας σωστός διάλογος και η κατάλληλη προετοιμασία για την υποβολή σχετικών προτάσεων, πρόταση που αποδέχθηκε ο Δημ. Κουρέτας.
ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Απαντήσεις για τα εξώδικα που έχουν σταλεί τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο κι ακόμα παραμένουν αναπάντητα ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών κ.κ. Ηλιόπουλος, Κωνσταντινίδης, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Άφησαν αιχμές κατά του πρώην περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού σχετικά με τις εντολές που έλαβε για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος, για ποιο λόγο έγινε το συγκεκριμένο μπάζωμα, αλλά και με ποια υλικά, γιατί έγινε χωρίς την παρουσία δικαστικών αρχών, πού μεταφέρθηκαν τα βαγόνια και πώς αποδεικνύονται αυτά με τη διαχείριση κονδυλίων για τη μεταφορά συντριμμιών των βαγονιών. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και η επιζήσασα από το 2ο βαγόνι Ευδοκία Τσαγκλή, η οποία απαίτησε να δοθούν επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι έγινε εκείνη τη μοιραία βραδιά. Ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός επανέλαβε τον σεβασμό και τη λύπη του προς τους συγγενείς των θυμάτων και δήλωσε ότι «όλοι θέλουν να λάμψει η αλήθεια». Υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε αποκλειστικά υποστηρικτικό ρόλο στην παροχή μέσων για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών και εφάρμοσε όσα όριζε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και η παρουσία ανώτερου κλιμακίου. Σχετικά με το εξώδικο που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η πρώην πρόεδρος Τάνια Δόκου σημείωσε ότι «αυτό κοινοποιήθηκε αναρμοδίως στη Γραμματεία και όχι στο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αν και η Περιφέρεια έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να απαντήσει από τη στιγμή που δεν ήταν ο γνώστης της σχετικής δικογραφίας».
ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΧΑΛΚΗ
Σε κινητοποιήσεις πρόκειται να προχωρήσουν οι κάτοικοι της Χάλκης, διαμαρτυρόμενοι για την αφόρητη δυσοσμία και την αέρια ρύπανση που προκύπτει από τη λειτουργία επιχείρησης που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση αποβλήτων. Ταυτόχρονα έχει υποβληθεί αναφορά στην Εισαγγελία Λάρισας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και μηνύσεις. Αυτά έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από εκπρόσωπο κατοίκων της περιοχής, ο οποίος ανέφερε ότι «εκτός από τις ανοιχτές δεξαμενές που υπάρχουν και έπρεπε να είναι ανοιχτές, εξετάζεται και η διάθεση υπολειμμάτων σε αρδευτικά χαντάκια του χωριού. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης και του επικεφαλής Τάσο Τσιαπλέ να ζητά ενημέρωση από την περιφερειακή αρχή για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης. Η χωρική αντιπεριφερειάρχης Μαρία Γαλλιού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στο εξώδικο των κατοίκων που εστάλη στις 13 Δεκεμβρίου 2023, τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. «Έχουν εντοπιστεί 9 παραβάσεις εκ των οποίων οι 7 παραμένουν σε εκκρεμότητα. Έχει δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία λίγων ημερών για τη συμμόρφωση της επιχείρησης στις υποδείξεις των υπηρεσιακών παραγόντων. Μόλις λήξει αυτή, θα υπάρξει επανέλεγχος, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις» δήλωσε η κ. Γαλλιού.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Τάσου Τσιαπλέ και του Δημήτρη Κουρέτα, μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη λειτουργία στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, σε Λάρισα, Μαγνησία και στη συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανονατοϊκών στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο κ. Τσιαπλές ζήτησε από την περιφερειακή αρχή και τις άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να τοποθετηθούν καθαρά αν τάσσονται υπέρ της άμεσης αποχώρησης και επιστροφής της ελληνικής πολεμικής φρεγάτας από τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και της απεμπλοκής του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς της Λάρισας από τη διεύθυνση αυτών των πολεμικών επιχειρήσεων και αν τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων στην 110 Π.Μ της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο, στον Βόλο και σε όλη τη χώρα, και αν ναι, τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εκφράσει αυτή τη θέση προς την κυβέρνηση;
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι «ακούστηκαν στην αίθουσα εκφράσεις όπως ότι η Λάρισα και η Μαγνησία αποτελούν δολοφονικά ορμητήρια», σημειώνοντας ότι «εμείς δεν μπαίνουμε σε τέτοιες επικίνδυνες και ανερμάτιστες συζητήσεις», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τσιαπλέ.
Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Τ. Τσιαπλές επανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το ζήτημα της λειτουργίας της κεραμοποιίας Βιοκεράλ και της καύσης επικίνδυνων αποβλήτων, ζητώντας να ενημερωθεί για τους κινδύνους που προκαλεί η εξέλιξη αυτή στη δημόσια υγεία.
Ψηφίσματα
Σημειώνεται ότι χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψηφίσματα να παραμείνει η Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, για τον θάνατο του πρώην αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λαδόπουλου, για τη μοριοδότηση όλων των Θεσσαλών μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ενώ ενέκρινε πίστωση 30.000€ προκειμένου να γίνει κουνουποκτονία στη λίμνη Κάρλα.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass