Κοινό πλαίσιο για ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

* ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ *ΘΕΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2024 13:16

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας
Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία, την τεχνογνωσία, το σχέδιο και να δίνει προοπτική, κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας, στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», στη Λάρισα.

Οι διοργανωτές με την κίνηση αυτή θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα προς όλους τους τοπικούς φορείς, ότι απαιτείται συνεργασία, συνέργεια και διεκδικητικότητα, προκειμένου να γίνουν άμεσα και σωστά όλα όσα χρειάζεται η Θεσσαλία για να ορθοποδήσει.
Καλωσορίζοντας το κοινό, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δημ. Ντογκούλης αναφέρθηκε στον στόχο της πρωτοβουλίας των τριών θεσμοθετημένων συμβούλων του κράτους, που είναι η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου θέσεων και αρχών για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. «Είναι προφανές ότι με το ολλανδικό σχέδιο όλοι συμφωνούμε στα περισσότερα και διαφωνούμε σε κάποια. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση. Καλούμε όλους τους οργανωμένους φορείς, μιας και δεν τους κάλεσε κανείς επίσημα, να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε να συνδιαμορφώσουμε πάνω στα κοινά σημεία μια κοινή θέση και αμέσως μετά τις γιορτές, σε ένα νέο κάλεσμα να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο κείμενο, το οποίο θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, ως αίτημα των Θεσσαλών για την επόμενη μέρα».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου ανέφερε πως «από επιστημονικής άποψης, οι καταστροφικές πλημμύρες είναι αιτία τριών στοιχείων που αλληλοκαλύπτονται:
1. Κίνδυνος, οι διαδικασίες που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα πλημμύρας ποταμών.
2. Έκθεση, τα στοιχεία που διατρέχουν κίνδυνο, όπως ως πληθυσμός και οι υποδομές.
3. Τρωτότητα, η ευαισθησία των στοιχείων που κινδυνεύουν όταν έχουν πληγεί από πλημμύρα. Και αυτά τα στοιχεία είδαμε ότι τα έχουμε και τα τρία στη Θεσσαλία. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε πετυχημένα και αποτελεσματικά συστήματα και δράσεις του εξωτερικού, οφείλουμε να τα ενσωματώσουμε στον σχεδιασμό μας και να διεκδικήσουμε ως Θεσσαλία για την οχύρωση των πόλεών μας». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να μη μετέχει ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους στον νέο φορέα Διαχείρισης Υδάτων; Ποιος φωστήρας σκέφθηκε πως είναι προτιμότερο να μας καλούν ως εθελοντές στην αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και όχι στην πρόληψη; Αλήθεια, θα κάνατε έναν φορέα για την πρόληψη και διαχείριση μιας πανδημίας χωρίς να μετέχουν γιατροί; Είδαμε, επίσης, στη σχετική διαβούλευση πως η πλειοψηφία των μελών του φορέα διορίζεται από Υπουργεία. Και αυτό μας προβληματίζει».
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Παράρτημα Θεσσαλίας, εκτίμησε ότι «η ζημιά θα ανέλθει σε τουλάχιστον 5 δισ., από την καταστροφή ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών, πρώτων υλών, εμπορευμάτων και παγίων επιχειρήσεων, καθώς και σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες, βέβαια, δεν ήταν η αφορμή για να ασχοληθούμε με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Ήδη από τον Μάρτιο του 2021 συμμετέχουμε σε μια άτυπη επιτροπή, την ΕΔΥΘΕ. Η λύση που προκρίνουμε είναι η σωστή διαχείριση του νερού άρδευσης, εν μέρει επειδή οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες έχουν μειωθεί σημαντικά σε πολλές περιοχές και εν μέρει για να αποτραπεί μια άλλη οικολογική καταστροφή».
Σχολιάζοντας δε το ολλανδικό σχέδιο, τόνισε ότι οι περισσότερες προτάσεις τον βρίσκουν σύμφωνο και αναρωτήθηκε τα εξής: Πώς γίνεται οι Ολλανδοί να λένε μην πειράζετε σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και εμείς με σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων να τους καταργούμε και να τους εντάσσουμε στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, Ανώνυμη Εταιρεία. Οι Ολλανδοί λένε μην επιδοτείτε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτείστε σύγχρονες μεθόδους άρδευσης και την ίδια ώρα τρέχει πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» έως 50 kw με επιδότηση 30%, το οποίο πήρε ΦΕΚ αρχές Απριλίου, πολύ αργότερα από τη δημοσίευση του master plan. Στη συνέχεια, ο γεωπόνος, τ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, τ. διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων, Κώστας Γκούμας εξήγησε γιατί είναι ανέφικτη η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας χωρίς ενιαίο και ρεαλιστικό σχέδιο, κάνοντας αναφορά στα απαιτούμενα έργα, τις υποδομές και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν προς την κατεύθυνση αυτήν. «Η Θεσσαλία έχει ανάγκη τα αμέσως προσεχή χρόνια τις παρακάτω κατηγορίες έργων, που χωρίς αυτά δε θα είναι εφικτή η ανασυγκρότηση και επιβίωση της Θεσσαλίας σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Έργα αποκατάστασης ζημιών, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, έργα ταμίευσης νερού και θωράκισης από ξηρασία – λειψυδρία, έργα δημιουργίας αποθεμάτων νερού και αποκατάστασης υδάτινων οικοσυστημάτων. Πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες, ώστε να οριστεί το ταχύτερο δυνατόν ομάδα διαχείρισης σχεδίου και ομάδα εκτέλεσης έργων, ώστε να πετύχουμε την έναρξη διαδικασιών ανασυγκρότησης» κατέληξε.
Η δρ χημικός μηχανικός, συντονίστρια Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Σταυρούλα Τσιτσιφλή, ανέλυσε το θέμα «Πλημμύρες και ξηρασία στη Θεσσαλία, το έργο του ΤΕΕ», ενώ ο δρ ηλεκτρολόγος μηχανικός, συντονιστής Μόνιμης Επιτροπής ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΤΕΕ, Ιωάννης Τόλλιας παρουσίασε τα δεδομένα πίσω από τη νέα RIS3 της Θεσσαλίας.
Μία οικονομική προσέγγιση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας έκανε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος είναι πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΣΕΠΕ Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια μελέτη για την οικονομία του Ν. Καρδίτσας μετά τον «Ιανό» και παρουσίασε -εκ μέρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου- στοιχεία για την οικονομία της Θεσσαλίας και κατά πόσο επηρεάζεται από την πορεία του πρωτογενούς τομέα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass