Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ακόμη και μία ψήφος, αλλάζει το τοπίο

* Αγνωστο τι ώρα θα ξεκαθαρίσει ποιοι «μικροί» θα εκλέξουν βουλευτή στη Λάρισα* Πιθανοί συνδυασμοί και καραμπόλες

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2015 19:49

 

Από τη μια η ισοδυναμία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που έδιναν μέχρι και χθες οι δημοσκοπήσεις, όσο κι αν η εγκυρότητά τους έχει πληγεί στις τελευταίες αναμετρήσεις. Κι από την άλλη τα τερτίπια του εκλογικού νόμου, ο οποίος μόνο αναλογικός και δημοκρατικός δεν είναι. Δύο παράμετροι που μετατρέπουν σε θρίλερ τις εκλογές και στη Θεσσαλία. Όποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καταταγεί πρώτο πανελλαδικά, ακόμη και με μία ψήφο, αναμένεται να κυριαρχήσει στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Θεσσαλών πολιτών.

Τον περασμένο Ιανουάριο, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε κερδίσει με σημαντική διαφορά τη ΝΔ, από 8 έως 15 μονάδες στους θεσσαλικούς νομούς, στον αριθμό των εκλεγέντων βουλευτών όμως, κυριολεκτικά τη συνέτριψε. Από τους 22 Θεσσαλούς στο Κοινοβούλιο, οι 13 ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνον 5 με τη ΝΔ. Οι 4 εναπομείνασες έδρες κατανεμήθηκαν στα μικρότερα κόμματα από μία, με το ΠΑΣΟΚ κιόλας να μένει εκτός νυμφώνος λόγω άλλης ιδιοτροπίας του εκλογικού νόμου, αφού είχαν ήδη προσμετρηθεί υπέρ του βουλευτές σε τριεδρικές περιφέρειες της χώρας.

Χωρίς σταυρό οι σημερινές εκλογές και οι λίστες των κομμάτων συγκροτήθηκαν κατά κανόνα σύμφωνα με την κατάταξη που είχε επιβάλει ο λαός με τη σταυροδοσία του τον περασμένο Ιανουάριο. Εάν κερδίσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θ΄ αλλάξουν και πολλά στην ανθρωπογεωγραφία των Θεσσαλών κοινοβουλευτικών, παρεκτός οι τροποποιήσεις που προέκυψαν στα ψηφοδέλτιά του μετά τη διάσπαση του κόμματος. Εφόσον επικρατήσει η ΝΔ όμως το σκηνικό θα αλλάξει θεαματικά, με πρόσωπα βέβαια γνωστά που θα επανέλθουν στη Βουλή, όπου βρίσκονταν και πριν, μερικοί επί πολλά χρόνια.

ΗΤΑΝ- ΕΙΝΑΙ

Στη Μαγνησία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει τη ΝΔ 5-1 στους βουλευτές. Λόγω του εκλογικού νόμου πρωτίστως αλλά της μεταξύ τους διαφοράς δευτερευόντως. Είχε εκλέξει τους Αλέξη Μεϊκόπουλο, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, Κώστα Δελημήτρο, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκη Μπαλλή. Από τη ΝΔ πρώτευσε και εκλέχθηκε ο Χρήστος Μπουκώρος.

Τώρα, απουσιάζουν από το ψηφοδέλτιο η δεύτερη και ο τρίτος, προωθήθηκαν κατά δύο θέσεις οι επόμενοι βουλευτές και τους ακολουθούν με πιθανότητα εκλογής η Δήμητρα Μανώλη και η Ευαγγελία Τσουμπέκου.

Αν κερδίσει η ΝΔ, τότε από τη δεύτερη θέση και μετά στο ψηφοδέλτιό της- και άρα πιθανότατα βουλευτές- βρίσκονται η Ζέττα Μακρή, ο Σάκης Κοκκίνης, ο Γ. Καλτσογιάννης κι ο Μιχ. Μιτζίκος.

Στα Τρίκαλα, οι βουλευτές ήταν 3-1 υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν εκλεγεί ο Σάκης Παπαδόπουλος, η Παναγιώτα Δριτσέλη και ο Χρήστος Σιμορέλης. Οι οποίοι είναι αυτή τη φορά οι τρεις πρώτοι στο ψηφοδέλτιο. Η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει έναν μόνο βουλευτή, τον Κώστα Σκρέκα, και είχαν μείνει εκτός Βουλής ο Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Αθ. Λιούτας αλλά και ο Μιχάλης Ταμήλος, οι οποίοι έπονται στη λίστα αυτών των εκλογών.

Παρομοίως και στην Καρδίτσα, 3-1 κι εδώ το σκορ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει τον Νίκο Μιχαλάκη, τον Σπύρο Λάππα και τη Χρυσούλα Κατσαβριά-Σωροπούλου. Απόντος τώρα του πρώτου, στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου έχει προωθηθεί η Παναγιώτα Βράντζα. Η ΝΔ εξέλεξε έναν βουλευτή, τον Κώστα Τσιάρα, ενώ έμειναν εκτός Βουλής η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Σπύρος Ταλιαδούρος που τώρα ακολουθούν στη λίστα ευελπιστώντας σε ανατροπή του συνολικού σκηνικού.

Στη Λάρισα είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα, όχι τόσο λόγω των αλλαγών στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ όσο εξαιτίας του εκλογικού νόμου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν βγει η Άννα Βαγενά και η Ηρώ Διώτη, τρίτος και άρα α΄ επιλαχών ο πρώην βουλευτής Δημ. Γελαλής. Τώρα η δεύτερη έχει αποχωρήσει, ο τρίτος δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο. Πρώτος στη λίστα τέθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, που όμως είναι άγνωστο αν θα επιλέξει την έδρα της Λάρισας ή εκείνη του Ηρακλείου Κρήτης. Σ΄ αυτή τη δεύτερη περίπτωση εκλόγιμος θεωρείται ο Νίκος Παπαδόπουλος που ακολουθεί την Α. Βαγενά ίσως και ο Στέλιος Παπράς ο οποίος έπεται.

Δύο εκλέχθηκαν και με τη ΝΔ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Χρήστος Κέλλας. Αν το κόμμα πάρει στη Λάρισα κάτω από 25% θα εκλεγεί μόνο ο πρώτος. Αν πετύχει επίδοση πάνω από 37,5% θα γίνει βουλευτής και ο τρίτος στη λίστα, ο Κώστας Τζανακούλης.

ΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΕΣ

Οι 4 έδρες που είχαν απομείνει στη Λάρισα τον Ιανουάριο, διανεμήθηκαν σε ισάριθμα κόμματα τα οποία απέκτησαν στον συγκεκριμένο νομό το εκλογικό τους αποτύπωμα συνολικά στη Θεσσαλία. Η Δ. Σβερώνη με τη Χ.Α. , ο Κ. Μπαργιώτας με το Ποτάμι, ο Γ. Λαμπρούλης με το ΚΚΕ και ο Β. Κόκκαλης των Αν. Ελ. ήταν οι μοναδικοί βουλευτές για τα κόμματά τους σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Δεν είχε εκλέξει βουλευτή το ΠΑΣΟΚ και έτσι έμεινε εκτός ο Ν. Τσιλιμίγκας. Τώρα, πέραν των προαναφερθέντων, φιλοδοξεί να κατακτήσει έδρα στη Λάρισα και η νεοσύστατη ΛΑΕ στης οποίας το ψηφοδέλτιο ηγείται ο Δ. Γιαλαμάς όσο και η Ένωση Κεντρώων με επικεφαλής στη λίστα τον Γ. Κατσιαντώνη.

Μεταξύ αυτών των 7 συγκαταλέγονται εκείνοι που θα καταλάβουν τις 4 έδρες πιθανότατα θα περισσέψουν ξανά στη Λάρισα από την πρώτη κατανομή μεταξύ των δύο μεγάλων. Θα εξαρτηθεί φυσικά από το πόσα κόμματα θα ξεπεράσουν το 3% και μπουν στη Βουλή. Και τα 9 που φιλοδοξούν; Μήπως 7 ή και ακόμη λιγότερα; Αλλά και από τα ποσοστά που θα λάβει κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα στη χώρα, στους θεσσαλικούς νομούς και στη Λάρισα.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου παιζόταν μέχρι το πρωί της Δευτέρας εάν τη θεσσαλική έδρα του κόμματός τους θα έπαιρναν τελικά αντί της Λάρισας στη Μαγνησία ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος για τη Χ.Α., ο Κώστας Στεργίου με το ΚΚΕ ή η Μαρίνα Χρυσοβελώνη με τους Αν. Ελ. Οι ίδιοι ηγούνται της λίστας του κόμματός τους και τώρα στη Μαγνησία.

Διά παν ενδεχόμενο, παιχνίδισμα του εκλογικού νόμου, πρώτοι στη λίστα τους είναι επίσης στο ν. Μαγνησίας ο Απ. Παπαδούλης (Ποτάμι), Γιάννης Αναστασίου (ΠΑΣΟΚ), Κ. Δελημήτρος (ΛΑΕ) και Θ. Ανδρέου (Εν. Κεντρώων).

Λιγότερες πιθανότητες εκλογής αλλά όχι ανύπαρκτες έχουν και οι υποψήφιοι που ηγούνται των ψηφοδελτίων των μικρότερων κομμάτων στους άλλους δύο θεσσαλικούς νομούς. Στα Τρίκαλα Γ. Μισιάκας (Χ. Α.), Κ. Φαμίσης (ΠΑΣΟΚ), Α. Καψάλης (ΛΑΕ), Ευ. Γιουβρής (Εν. Κεντρώων), Κ. Πατέρας (Αν. Ελ.), Ιων. Τζίκας (Ποτάμι), Αχ. Κανταρτζής (ΚΚΕ). Και στην Καρδίτσα ο Βαγγ. Μπούτας (ΚΚΕ), Δημ. Παπουτσής (Ποτάμι), Χαρ. Θανόπουλος (Χ.Α.), Αλεξ. Τέγας (Αν. Ελ.), Β. Αναγνωστόπουλος (ΛΑΕ), Χρ. Δημακόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Β. Αλεξανδρής (Εν. Κεντρώων).

Ζ.

Δεν βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια σήμερα

Μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν θα πρέπει να επιλέξουν σήμερα οι ψηφοφόροι, δεν πρέπει δηλαδή να βάλουν σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (λίστα). Πάντως, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατανομή εδρών

Για να πάρει σίγουρα έδρα ένα κόμμα στο νομό Λάρισας θα πρέπει να πάρει ποσοστό 12,5% στο νομό (αντίστοιχα με 25% παίρνει δύο έδρες, με 37,5% τρεις). Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα με βάση τις εξής παραμέτρους: -Πόσα κόμματα θα υπερβούν το κατώφλι του 3% και θα εισέλθουν στη νέα Βουλή (όσο περισσότερα στη Βουλή τόσο λιγότερα παίρνουν έδρα στη Λάρισα).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass