ΜΕΙΩΣΗ 20% ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

Μπλόκο και στο βαμβάκι από το Σ.τ.Ε.

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2014 1:46 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:50
 
Του Γιώργου Μακρή
Μετά τον Αχελώο το Συμβούλιο της Επικρατείας «μπλοκάρει» και τις υδροβόρες καλλιέργειες (κυρίως το βαμβάκι) στη Θεσσαλία καθώς στην προ ημερών απόφασή του αναφέρει ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανεπάρκειας υδάτινων πόρων, δηλαδή:
-έλεγχος γεωτρήσεων,
-μικρά έργα αξιοποίησης των υδάτων της Θεσσαλίας
-και προσαρμογή των καλλιεργειών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική με εγκατάλειψη των υδροβόρων καλλιεργειών και αντικατάσταση των μεθόδων άρδευσης ώστε να μην σπαταλώνται πολύτιμοι υδάτινοι πόροι».
Με άλλα λόγια, «ενάντια στη δική του νομολογία όπως αναφέρεται και στην ίδια την απόφαση να μην προβαίνει σε ευθείες αξιολογήσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το Δικαστήριο για άλλη μια φορά προχωρά σε πλήρως ουσιαστικές κρίσεις για την υπόθεση και λέει «δεν μας εξηγείτε για ποιο λόγο δεν έχουν μειωθεί οι αρδευόμενες εκτάσεις της Θεσσαλίας»; «Για ποιο λόγο δεν έχουν μετατραπεί κάποιες εκτάσεις σε ξερικές;», λες και είναι ο δικός του λόγος να το πει», επισήμανε η καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Γλυκερία Σιούτη μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα για τα έργα του Αχελώου που διοργάνωσε η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών με την υποστήριξη του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και Μαγνησίας.
«Το Δικαστήριο προτείνει μάλιστα και μέτρα (σ.σ. αυτά που προαναφέρθηκαν) κι έρχεται λοιπόν και υποκαθιστά το έργο της Διοικήσεως», παρατήρησε η κ. Σιούτη, η οποία κάλεσε την Ελληνική Πολιτεία «κάποια στιγμή υπεύθυνα να καταλήξει στο τι είδους εκτροπή (σ.σ. του Αχελώου) θα γίνει και πρέπει να αναρτήσει επιτέλους τα σχέδια διαχείρισης τα οποία είναι ερώτημα γιατί δεν αναρτώνται.
Στη συνέχεια, εάν υπάρξει κι άλλη ακύρωση γιατί κατά 99-100% θα ξαναϋπάρξει προσβολή – κάποιοι έγιναν βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι μ’ αυτό το έργο προβάλλοντας δήθεν περιβαλλοντικές ανησυχίες – είναι πολύ πιθανόν να ξαναϋπάρξει και ακύρωση», εκτίμησε η κ. Γλυκερία Σιούτη και τόνισε: «Κι όμως, η Πολιτεία αφού θα έχει τηρήσει κατά γράμμα το νόμο, πρέπει να θυμηθεί ότι είναι Πολιτεία και ν’ αντιδράσει όπως αντιδρά τώρα που βγήκε απόφαση της ολομέλειας (σ.σ. του ΣτΕ) η οποία θεωρεί αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών των ενστόλων. Θα συμμορφωθεί σ’ αυτό η Πολιτεία; Όσο θα συμμορφωθεί σ’ αυτό, πρέπει να συμμορφωθεί και με την περιβαλλοντική ακύρωση του έργου του Αχελώου», είπε.
ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ
Εξάλλου, με λιγότερο νερό σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο θα πρέπει να ποτίζουν οι Θεσσαλοί αγρότες μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια διαχείρισης υδάτινων πόρων, τα οποία είναι έτοιμα και πιθανόν να ισχύσουν από φέτος.
Συγκεκριμένα, η μέση κατανάλωση νερού στη γεωργία πρέπει να μειωθεί από τα 500-550 κυβ. μέτρα ανά στρέμμα κατ’ έτος στα 450 κυβ. μέτρα. Με δεδομένο ότι το εύρος της κατανάλωσης νερού στη γεωργία είναι από 150 – 800 κυβ. μέτρα ανά στρέμμα κατ’ έτος, αυτό σημαίνει ότι για κάποιους αγρότες η μείωση στην κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη, ενώ από την άλλη κάποιοι αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
Αυτό επισήμανε στην ημερίδα ο πολιτικός μηχανικός περιβάλλοντος κ. Σπύρος Παπαγρηγορίου, ο οποίος εξήγησε ότι για την εξοικονόμηση του νερού οι αγρότες θα πρέπει να καταφύγουν σε (νέες) τεχνολογίες άρδευσης, τήρηση ορθών γεωργικών πρακτικών και έλεγχο απωλειών.
Στην ημερίδα μίλησε ακόμη η δικηγόρος κ. Ελένη Τροβά, ενώ το μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΜ κ. Τάσος Μπαρμπούτης παρουσίασε εισήγηση για τα έργα του Αχελώου που τη συνέγραψε ο ίδιος με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Φώτη Αλεξάκο και τον πρώην πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Κώστα Γκούμα.
Στην ημερίδα που συντόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος, βραβεύτηκαν ο πρώην δήμαρχος Τρικάλων κ. Κώστας Παπαγεωργίου και ο μελετητής κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ κ. Ιωάννης Καλλές.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, οι βουλευτές της ΝΔ κ. Μιχάλης Ταμήλος και του ΚΚΕ κ. Διαμάντω Μανωλάκου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Κατσαρός, εκπρόσωπος του ανεξάρτητου βουλευτή Μαγνησίας κ. Π. Μουτσινά, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Β. Κεδίκογλου και Β. Μπρακατσούλας, ο πρώην νομάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος και πολλοί Θεσσαλοί της Αθήνας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass