ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

Επανεκκίνηση – εξπρές για την Κάρλα

*ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2013 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:28
Του Γιώργου Μακρή
Με στόχο να επανεκκινήσουν όσα έργα είναι σταματημένα ή μπλοκαρισμένα στη λίμνη Κάρλα και να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των έργων που προχωρούν μεν, αλλά με αργούς ρυθμούς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αυξάνει το πρέσινγκ προς τα συναρμόδια υπουργεία πριν ακόμη αναλάβει επίσημα (1/1/2014) την αρμοδιότητα για την ανασύσταση της λίμνης.
Σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαιώθηκε απόλυτα η εκτίμηση ότι μόνο με συνεχή πίεση προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες είναι δυνατό να επιτευχθεί ο απαιτούμενος συντονισμός για να ολοκληρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 180 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί ήδη.
Με στόχο την επανεκκίνηση – εξπρές των έργων της Κάρλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, είχε χθες συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλαφάτη και στη συνέχεια προήδρευσε σε δίωρης διάρκειας σύσκεψη μαζί με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Αλεξιάδη και τον ειδικό γραμματέα Υδάτων κ. Κώστα Τριάντη.
Στη σύσκεψη μετείχαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αργύρης Μποτός, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Ιφιγένεια Καγκάλου καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Από τη σύσκεψη προέκυψαν θετικές εξελίξεις σε τρεις άξονες:
-Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξασφαλίζει 1,5 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την αποζημίωση (θετικές ζημιές) της εργολήπτριας εταιρίας που έχει αναλάβει τα έργα «κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας (α’ φάση» και «κατασκευή των έργων ενίσχυσης ύδρευσης μείζονος περιοχής Βόλου (α’ φάση)». Ως γνωστόν η εργολήπτρια εταιρία έχει υποβάλει αίτηση διάλυσης των δύο εργολαβιών επειδή το Δημόσιο δεν ήταν συνεπές στις πληρωμές του προς αυτήν. Εφ’ όσον εκταμιευθεί τελικά το 1,5 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε αναμένεται να ξαναρχίσουν τα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2012.
-Προχωρά η κατασκευή του συλλεκτήρα Σ3 καθώς ολοκληρώνονται ως τα τέλη του 2013 οι απαιτούμενες εργασίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού εξέφρασαν τη θέλησή τους να συμβάλουν ώστε να προχωρήσει το συντομότερο ό,τι έχει σχέση με την αρχαιολογική υπηρεσία.
-Στο διάστημα από 31/10/2013 που καταργείται η αρμόδια υπηρεσία για τα έργα στην Κάρλα ΕΥΔΕ Κάρλας μέχρι 1/1/2014 που τα έργα αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπεύθυνη για τα έργα αναλαμβάνει η ΕΥΔΕ ΟΣΥΟ προκειμένου να μην υπάρχει κενό.
ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ
Στη χθεσινή σύσκεψη ο εκπρόσωπος της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν πάντως σαφής πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν το εξής μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση: για να μην ζητήσουν να ανακτηθούν τα χρήματα που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις:
-Να υπάρχει ένας φορέας (one body) για το σύνολο των έργων (εν προκειμένω, η Περιφέρεια).
-Να υδροδοτηθεί η πόλη του Βόλου (ως γνωστόν κάτοικοι της παρακάρλιας περιοχής αντιτίθενται στην ανόρυξη των 28 υδρευτικών γεωτρήσεων με αποτέλεσμα τα έργα να έχουν σταματήσει).
Στη περίπτωση που δεν καλυφθούν οι δύο προϋποθέσεις, η Ε.Ε. θα κινήσει τις διαδικασίες για να ανακτήσει τα κονδύλια που δόθηκαν στο έργο (υπολογίζονται σε ποσό 180 εκατ. ευρώ), κόστος που φυσικά αδυνατεί να «σηκώσει» ο κρατικός προϋπολογισμός.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει τα έργα στην Κάρλα στην πιο δύσκολη στιγμή. Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση – εξπρές και προς αυτή την κατεύθυνση θα αυξήσουμε την πίεσή μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», επισήμανε στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.
«Για να ολοκληρωθεί η Κάρλα χρειάζεται συμμαχία των υπηρεσιών αλλά και των πολιτών», πρόσθεσε κι έστειλε σαφές μήνυμα πως «η Κάρλα έχει δόσεις τοξικότητας αλλά δεν είναι τοξική. Δεν μπορεί ο καθένας να υποδύεται τον περιβαλλοντολόγο και να δυσφημεί την περιοχή μας», τόνισε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass