Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Η μείωση των δαπανών, να ξεκινήσει από βουλευτές και υπουργούς…

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2016 22:29

Της Λένας Κισσάβου

«Το παράδειγμα της μείωσης των δαπανών, να ξεκινήσει από τους βουλευτές, τους υπουργούς και τα κόμματα…», δήλωσε ο βουλευτής των «Οικολόγων Πράσινων-ΣΥΡΙΖΑ», κ. Γιώργος Δημαράς, που βρέθηκε σήμερα Παρασκευή στη Λάρισα, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης, που πραγματοποιεί στη θεσσαλική πρωτεύουσα.

Ο κ. Δημαράς αναφερόμενος στη κρίση και στις συνέπειές της, που βιώνει ο ελληνικός λαός, τόνισε: «Πως τα κατάφεραν σε περίοδο ειρήνης, σε εποχή που εισέρεαν τεράστιοι Ευρωπαϊκοί πόροι να μας φέρουν σε τέτοιο αδιέξοδο; Διαπλοκή, διαφθορά, κλοπή δημοσίου χρήματος, γραφειοκρατία, μεγάλες δαπάνες για τους εξοπλισμούς, παρασιτισμός, σπατάλη και κακοδιαχείριση είναι μερικά από τα αίτια.

Το κύριο η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου βιωσιμότητας.

Να τιμωρηθούν και να πληρώσουν, οι υπεύθυνοι της κλοπής και της σπατάλης. Να μειωθούν οι κρατικές σπατάλες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης…».

Ο βουλευτής κατά την άφιξή του στην πόλη μας, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη, όπου ενημερώθηκε για όλα τα ανοικτά ζητήματα και τις προτεραιότητες της Λάρισας για το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, από την πλευρά του Δήμου, για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να υπάρχει ένα δίκτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες, που έχουν πληγεί από την κρίση.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Οικολογική Θεσσαλία» κ. Νικ. Πουτσιάκας, καθώς και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας και της «Πράσινης Πόλης».

Ακολούθως συναντήθηκε με φορείς κοινωνικής οικονομίας, με το Σύλλογο ανέργων «Ηλιαχτίδα», με τους «Ενεργούς Πολίτες», με στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του οικοσυστήματος της Κάρλας και με εκπροσώπους των Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας.

«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ»

Ο κ. Δημαράς, ήταν ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση με τίτλο "Ο πλανήτης στα όριά του", που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από την αυτοδιοικητική κίνηση «Πράσινη Πόλη», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας, όπου ανέπτυξε το θέμα «βιώσιμη οικονομία για βιώσιμο πλανήτη».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως: «Ενώ το 1960 οι ανάγκες μας σε τρόφιμα, καλύπτονταν από την Ελληνική αγροτική παραγωγή κατά 85% και από εισαγωγές μόνο το 15%, στις ημέρες μας αντιστράφηκαν αυτά τα ποσοστά και τρώμε φακές Καναδά, σκόρδα Τουρκίας, πατάτες Αιγύπτου κ.λ.π.

Αυτή η οικονομία δεν είναι βιώσιμη…

Τώρα ζούμε τη χρεοκοπία του οικονομικού «νεοφιλελεύθερου μοντέλου». Ο νεοφιλελευθερισμός είναι σύστημα ασύμβατο με την οικολογία και την βιωσιμότητα.

Αντίθετα, η οικονομία της οικολογίας δεν χρεοκοπεί. Στηρίζεται στις εξής θεμελιώδεις αρχές: αειφορία, βιωσιμότητα,

προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, η κοινωνική δικαιοσύνη με δημοκρατία και ελευθερία, ειρήνη και ο πολιτισμός.

Τα χαρακτηριστικά της είναι:

- Αποκέντρωση – Τοπικές οικονομίες- σχετική αυτάρκεια ( διατροφική) .

Η αποκεντρωμένη οικονομία είναι πιο οικολογική. Για παράδειγμα οι τοπικές ανταλλαγές προϊόντων δεν έχουν μεγάλο ενεργειακό κόστος μεταφοράς. Το σύνθημα «προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα» είναι πολύ σωστό και επίκαιρο.

Οι τοπικές οικονομίες και οι αντίστοιχες κοινωνίες πρέπει να είναι αυτοδύναμες, ισχυρές και αυτάρκεις σε μεγάλο βαθμό.

Η λογική της «μονοκαλλιέργειας» δεν έχει θέση στην οικονομική πρόταση της οικολογίας

- Οικονομία φυσικών πόρων παντού.

- Κοινωνική δικαιοσύνη-αλληλεγγύη σε συνεκτική κοινωνία.

- Να είναι ισόρροπη συνδυάζοντας αγροτική παραγωγή. Βιομηχανία, τουρισμό, υπηρεσίες κ.λ.π.

Το πιο σημαντικό είναι ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση. Μεταφορές , παραγωγή ενέργειας , βιοκλιματικά, κτίρια τουρισμός , διαχείριση των υδάτων».

Κατά την εκδήλωση, τον βουλευτή παρουσίασε το μέλος της παράταξης «Πράσινη Πόλη» κ. Στ. Χλωρός και ο κ. Νικ. Πουτσιάκας, της «Οικολογικής Θεσσαλίας», ενώ περιλάμβανε προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Ο πλανήτης στα όριά του», από τον κ. Χρυσόστομο Φουντούλη, μεταφραστή του ομώνυμου βιβλίου του Lester Brawn.

Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημ. Τάχος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικ. Καλτσάς, Αλ. Μπατζανούλης, Γ. Σούλτης, μέλη της «Πράσινης Πόλης» κ.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass