ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σκηνές καθημερινής τρέλας ή λεφτά με... ουρά!

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2015 8:30

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

-Καλημέρα

-Αχ! Τρόμαξα!

Ο διάλογος πραγματικός μεταξύ πελάτη και μαγαζάτορα.

Μπαίνει ο πελάτης στο κατάστημα και η εμπόρισα αφηρημένη δεν τον έχει δει. Οπότε με το «καλημέρα»... τρομοκρατείται.

-Καλά, γιατί τρόμαξες δεν περίμενες κανέναν;

-Όχι δεν έχει μπει ψυχή από το πρωί στο μαγαζί.

Από τις σκηνές καθημερινής τρέλας που ζήσαμε αυτή την εβδομάδα που πέρασε, οπότε αρχίσαμε να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω του κλεισίματος των τραπεζών.

Και μπορεί οι στιγμές γενικώς να θεωρούνται και να είναι δραματικές για τη χώρα αλλά, έχουν εμπλουτιστεί με μπόλικο χιούμορ, έχουν παράγει χιούμορ (άλλωστε αυτό είναι που μας σώζει και εκτονώνει κάπως την κατάσταση) και μας επιτρέπουν να κινούμαστε από την κωμωδία στο δράμα και τούμπαλιν.

Στα εμπορικά που χθες κλείσανε και για το πρώτο Σάββατο του καλοκαιριού (!) από τις προηγούμενες μέρες κάποιοι αναρωτιούνταν γιατί τα κρατάνε ανοιχτά αφού ο μόνος επισκέπτης ήταν ο... Νεκρόπουλος. Δεν πατούσε ψυχή ή και να πατούσε το έκανε για... χάζι, και πάντως σίγουρα όχι για ψώνια.

ΥΨΗΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ!

Αυτά που γνώρισαν μεγάλες πιένες βεβαίως ήταν τα καταστήματα τροφίμων.

Και όχι μόνον μεγάλες... πιένες αλλά και σημαντικούς «στρατηγικούς» ελιγμούς εκ μέρους των καταναλωτών, οι οποίοι δυστυχώς δεν θα καταγραφούν από τον ιστορικό του μέλλοντος διότι δεν αναδείχθηκαν όπως τους άξιζε στον παρόντα χρόνο.

Άλλο πραγματικό επίσης περιστατικό.

Σύζυγος έχει πάρει τη λίστα με τα ψώνια από τη συμβία του, έχει «τσιμπήσει» το πενηντάρικο της ημέρας από το ΑΤΜ μετά από δυο ώρες αναμονή (γιατί έπεσε και στη φάση που είχαν τελειώσει τα 20ευρα) και έχει ξεχυθεί με το καλαθάκι (καροτσάκι δεν χρειάζεται πλέον) στο σούπερ μάρκετ.

Κι εκεί που παίρνει μία κλειστή στροφή στον τρίτο διάδρομο δεξιά και ετοιμάζεται να εφορμήσει στο ράφι με τα μακαρόνια, ανακαλύπτει με φρίκη ότι έχει μείνει ένα μόνο πακέτο! Και το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι μπροστά του βλέπει άλλον με καλαθάκι, ο οποίος έχει βάλει γραμμή για το ένα και μοναδικό πάκο με μακαρόνια, το έχει βάλει στον στόχο, το έχει «κλειδώσει» και ετοιμάζεται να το βουτήξει. Και ξαφνικά... Και ξαφνικά, συναντάει ο προπορευόμενος έναν γνωστό. Σταματάει και πιάνει την κουβέντα μαζί του. Νάτη η μοναδική, στρατηγικής σημασίας ευκαιρία! Κάνει έναν γρήγορο ελιγμό, προσπερνάει τον προπορευόμενο τύπο που έπιασε την κουβέντα (καλά να πάθει) και με ένα υπολογισμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια του... μπλονζόν, βουτάει με τον θρίαμβο να ξεχειλίζει από το μάτι, το πακέτο με το μακαρόνια! Ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος στη μάχη στα Γαυγάμηλα, τόση χαρά και περηφάνια!

ΦΑΡΜΑΚΙ

Στα φαρμακεία; «Φαρμάκι» η δουλειά με τα φάρμακα.

Με το σταγονόμετρο τα διάφορα φάρμακα για να φθάσουν για όλους.

Άλλη ουρά για πάσης φύσεως «εφήβους» άνω των 70 που τα έχουν ανάγκη.

Και σε μια τέτοια ουρά ηλικιωμένη, οργισμένη, να στηρίζεται στο μπαστούνι της, έχοντας κάνει σχεδόν επίκυψη και να «λούζει» αυτούς που «διέλυσαν τη χώρα» μονολογώντας. Στην πραγματικότητα δεν απευθυνόταν σε κάποιον ούτε περίμενε απάντηση, απλώς έβγαζε το άχτι της, με έναν τρόπο. Φαρμακωμένη η γυναίκα περίμενε τα φάρμακά της.

ΑΣΧΕΤΟ

Παγκάκι. Παππούδες τρεις.

Περαστικός ακούει τον διάλογο:

-Τον απατεώνα μας κοροϊδεύει πέντε μήνες!

-Ποιος ο Τσίπρας;

-Όχι, ο μάστορας, πέντε μήνες λέει ότι θα ’ρθει να φτιάξει εκείνο το μερεμέτι στο σπίτι.

ΚΑΤΑΝΥΞΗ

Όχι οιαδήποτε κατάνυξη. Τσιπουροκατάνυξη!

Διότι η χρεοκοπία-χρεοκοπία, το 60άρι-60άρι από τις Τράπεζες αλλά όχι να κόψουμε και τα τσιπουράδικα! Καλά για τον καφέ δεν το συζητάμε καν! Είναι αδιαπραγμάτευτος! Αυτό να το γνωρίζουν και ο Σόιμπλε και η Μέρκελ και η Λαγκάρντ και όποιος άλλος τυχόν επιβουλεύεται τον καφέ μας! Στο θέμα αυτό, βήμα πίσω!

Η Ελλάδα δεν αναστενάζει μόνον στα ΑΤΜ αναστενάζει πιο... νωχελικά και πιο φωνακλάδικα-βοηθούντος και του ευγενούς ποτού.

Παρέα με 7 άτομα που μαλώνουν μεταξύ τους ( τι άλλο;) για το δημοψήφισμα.

Δυο «σίγουρα ΟΧΙ», τρία «σίγουρα ΝΑΙ» και δύο αναποφάσιστοι.

«Πού θα πάει, μέχρι να τελειώσουν τα τσίπουρα θα τους πείσουμε» ισχυρίζονται και οι «ναι» και οι «όχι».

Σαν τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες ένα πράμα.

ΨΩΜΑΚΙ

Κάνει ο Έλληνας χωρίς ψωμί; Ούτε συζήτηση! Είναι όπως ο Κινέζος με το ρύζι.

Και πριν κλείσουν οι τράπεζες υπήρχαν πολλοί που ζητούσαν βερεσέ ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς και να το πληρώσουν όταν πάρουν τη σύνταξη ή όταν πληρωθούν τέλος πάντων. Τούτη τη βδομάδα τα πράγματα χειροτέρεψαν. Μόνον που ο «τζάμπας πέθανε» διότι πλέον κανείς δεν δίνει σε κανέναν, οπότε το πράγμα κάνει κύκλο.

HOT SPOT

Αναμφίβολα πάντως, τα πιο... Hot spot των ημερών, είναι τα ΑΤΜ! Πώς να το κάνουμε; Είναι τα πιο δημοφιλή στέκια.

Είναι όπως παλιά που παίρνανε οι γυναίκες τη στάμνα στο χωριό και πηγαίνανε στη βρύση για νερό και αυτό ισοδυναμούσε με... κοσμική έξοδο. Εκεί ενημερωνόταν για τα πάντα, εκεί κουτσομπολεύανε και εκεί άμα λάχει βλέπανε και τον Κίτσο να περνάει καμαρωτός-καμαρωτός πάνω στο άλογο και κοκκινίζανε μέχρι τις ρίζες των μαλλιών τους.

Τώρα δεν έχουμε βρύσες, έχουμε ΑΤΜ. Βρύση είναι και αυτά αλλά χρήματος και ατυχώς έχουν ξεμείνει από νερό και βγάζουν κάτι σταγόνες.

Ερωτήσεις τύπου « σε ποιο ΑΤΜ συχνάζεις εσύ;» ή «σε ποιο ΑΤΜ θα την πέσουμε σήμερα;» είναι από τις πλέον δημοφιλείς των ημερών.

Διότι μπορεί στα ΑΤΜ κυρίως να φαίνεται ανάγλυφα, πόσο η Ελλάδα αναστενάζει, αλλά ταυτόχρονα είναι και πραγματική πηγή, από την οποία αναβλύζουν διάφορα κωμικοτραγικά περιστατικά της καθημερινότητας.

Κάποιοι ίσως να έχουν να λένε και στα παιδιά τους «εγώ με τη μαμά σου ξέρεις πού γνωριστήκαμε; Σε ένα ΑΤΜ τότε που η Ελλάδα πτώχευσε. Αλλά πού να καταλάβετε εσείς, τι περάσαμε εμείς;» και τέτοια.

Ναι γιατί βεβαίως, τα ΑΤΜ είναι και τόπος γνωριμιών, και συναναστροφών και σύσφιγξης των σχέσεων και βεβαίως καβγάδων είτε για τη σειρά, είτα για το «ΝΑΙ» και το ΟΧΙ».

«Άντε βγάλε 60 ευρώ να τα στείλουμε στη Λαγκάρντ», μία από τις αγαπημένες φράσει των ημερών.

Η «ΟΧΙ να ψηφίσουμε για να μπούμε στο μάτι το Σόιμπλε» με την απάντηση να... εκτοξεύεται από το πίσω μέρος της ουράς: «ναι καλά θα του κάνεις τα μούτρα κρέας! Αυτός θέλει να βγούμε από το ευρώ. ΝΑΙ να ψηφίσουμε για του μπούμε στο μάτι».

Και το πιο ωραίο: «αυτό είναι που λέμε «χρήμα με ουρά»! Στο ΑΤΜ το όποιο χρήμα και η ουρά να περιμένει!

Κάπως έτσι κύλησε τούτη η εβδομάδα που η εκπνοή της μας οδηγεί σήμερα στις κάλπες για το μεγάλο «ΝΑΙ» ή για το μεγάλο «ΟΧΙ».

Υπήρξαν βέβαια την εβδομάδα που πέρασε, την πρωτόγνωρη αυτή εβδομάδα για τη νεότερη ελληνική ιστορία και πολλά άλλα, θλιβερά έως άγρια. Αλλά, μέρα που ’ναι σήμερα, ας μην τα θυμηθούμε.

Ας μείνουμε στην πλευρά της κωμικοτραγικής πραγματικότητας που αναδύεται από τις καταστάσεις και ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass