Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΟΥΕΖΙΝΗ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Μόνιμος ιμάμης στην Αγιά Σοφιά

Σε νέο - οθωμανική υστερία ο Τούρκος πρόεδρος

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2016 7:54

ΑΘΗΝΑ

Στον διορισμό ενός μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά προχώρησαν οι αρμόδιοι στην Τουρκία, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.


Όπως ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή, και αναμεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, αποφασίστηκε ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά σε μια θέση που αν και υπήρχε από το 1935 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επί χρόνια παρέμενε κενή.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», υπάρχει απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.
Μέχρι τώρα η προσευχή των μουσουλμάνων ακουγόταν δύο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφιά και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, ενώ το Σάββατο, μουεζίνης απήγγειλε το «αζάν» τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά από το κρατιό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet.
Μετά την είδηση του διορισμού μόνιμου ιμάμη στην Αγιά Σοφιά πολλοί ήταν οι Τούρκοι που έσπευσαν να κοινοποιήσουν το γεγονός στο Twitter πανηγυρίζοντας.
Η είδηση δημοσιεύεται εν μέσω των νέο-οθωμανικών απειλών προς πάσα κατεύθυνση που εκτόξευσε ο Ερντογάν-σουλτάνος αμφισβητώντας εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αρχή pacta sunt servanda, ότι δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass