ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΡΑΜΠ

Σε νέα εποχή αβεβαιότητας η Ευρώπη;

Δημοσίευση: 10 Νοε 2016 8:29

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με μια περίοδο αβεβαιότητας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη, που παρακολουθεί «παγωμένη» τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και προσπαθεί να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα της εξωτερικής της πολιτικής.


Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ένας «απρόβλεπτος» άνθρωπος, η χάραξη αυτής της πολιτικής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.
Στις πρώτες, μουδιασμένες δηλώσεις τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε δηλώσει κάποτε ότι ο Τραμπ του προκαλεί εμετό, ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να ενωθούν για να υπερασπιστούν τα κοινά τους συμφέροντα.  «Συγχαίρω τον Ντόναλντ Τραμπ, ως είθισται μεταξύ των ηγετών δύο δημοκρατικών κρατών» είπε ο κ. Ολάντ, και συμπλήρωσε: «Οι εκλογές αυτές «ανοίγουν μια νέα περίοδο αβεβαιότητας».
Πιο ψύχραιμη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε σήμερα στο νέο Αμερικανό πρόεδρο «μια στενή συνεργασία» βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και τον σεβασμό στον άνθρωπο.
Στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Τα σημερινά γεγονότα και αυτά των τελευταίων μηνών πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδι για όλους όσοι πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία» είπε ο κ. Τούσκ, και συνέχισε: «Παρ' όλο που σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του αμερικανικού λαού, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αυτό το αποτέλεσμα φέρνει» ανέφερε στη δήλωσή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για «στιγμή αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις».
Mε τη σειρά του, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι η φιλία της Ιταλίας με τις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή.
«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο κ. Ρέντσι, ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς του κόσμου που είχε υποστηρίξει ανοιχτά την Χίλαρι Κλίντον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass