ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΑΝΕΚΟΨΕ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΗΣ ΕΝΙ

Αναβάλλεται η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Β. Παπαδόπουλος: Η Τουρκία από τις παράνομες, πέρασε στις πειρατικές ενέργειες

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2018 15:11

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Νέα απρόβλεπτη εμπλοκή υπήρξε χθες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.
Το γεωτρύπανο κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής, που δέσμευσε η Τουρκία.


Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενέτεινε τις απειλητικές κινήσεις και μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο. Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει τη σύγκρουση και τερμάτισε την προσπάθεια, κατευθυνόμενος δυτικά. Πιθανότατα κατευθύνεται προς το Μαρόκο, όπου θα διενεργήσει έρευνες εντός του Μαρτίου.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.
«ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ»
«Η Τουρκία από τις παράνομες ενέργειες έχει περάσει στις πειρατικές ενέργειες», τόνισε εξ άλλου μιλώντας στην ΕΡΤ  ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας, Βίκτορ Παπαδόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοια ενέργεια από την Τουρκία, τόνισε αναφερόμενος στο χθεσινό επεισόδιο κατά το οποίο η πορεία του πλωτού  γεωτρύπανου της ΕΝΙ ανακόπηκε από πέντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας.
 «Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατικής και η παρεμπόδιση του ενεργειακού της προγράμματος, θίγουν όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κύριος Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας από κοινού με τον Νίκο Αναστασιάδη θέτουν το ζήτημα  στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις χθεσινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΤΟ SAIPEM 12000
Στο λιμάνι της Λεμεσού κατευθύνεται, μετά το επεισόδιο που έγινε το πρωί με τουρκικά πολεμικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ, το πλοίο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ «SAIPEM 12000». Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass