ΗΠΑ: Πέθανε ο συγγραφέας Τζέιμς Σόλτερ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2015 8:20

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ο Τζέιμς Σόλτερ, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, μολονότι δημοσίευσε μόλις έξι μυθιστορήματα στην 60χρονη καριέρα του, άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος εκδότης του.

Ο συγγραφέας, που ζούσε στο Μπριτζχάμπτον της Νέας Υόρκης, πέθανε ενώ έκανε γυμναστική, διευκρίνισε ο Ολιβιέ Κοέν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Σόλτερ γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1925 στη Νέα Υόρκη και το πραγματικό του όνομα ήταν Τζέιμς Χόροβιτς. Φοίτησε στην περίφημη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στο Πεντάγωνο. Άρχισε να γράφει όταν στάλθηκε με μετάθεση στη Γαλλία και στη συνέχεια, μετά τη δημοσίευση του πρώτου μυθιστορήματός του, παραιτήθηκε από τον στρατό και αφοσιώθηκε πλήρως στη συγγραφή.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, οι "Κυνηγοί", εκδόθηκε το 1956 στις ΗΠΑ και περιείχε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Σ' αυτό ο Σόλτερ αφηγείται την καθημερινότητα των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών κατά τον πόλεμο της Κορέας. Το βιβλίο του μεταφέρθηκε αργότερα στον κινηματογράφο, σε μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μίτσαμ.

Ο Σόλτερ είχε τιμηθεί με το βραβείο PEN/Faulkner το 1988 για τη συλλογή διηγημάτων "Αμέρικαν Εξπρές" και με το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών για το σύνολο του έργου του. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, με τίτλο "Αυτό ειν' όλο", εκδόθηκε το 2014.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass