ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Δυο υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα για την Κίνα

Δημοσίευση: 25 Απρ 2018 18:34

ΠΕΚΙΝΟ
Ως παγκόσμια ναυτική δύναμη καθιερώνεται πλέον η Κίνα, σύμφωνα με ειδικούς, καθώς το πολεμικό της ναυτικό διαθέτει ήδη δύο υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα.


Το δεύτερο, μάλιστα, γνωστό μέχρι στιγμής ως Type 001A (CV-17), είναι μια πολύ πιο ισχυρή εκδοχή του πρώτου, του σοβιετικής κατασκευής Liaoning Type 001 (CV-16).
Το αεροπλανοφόρο, η ναυπήγηση του οποίου στοίχισε περί τα επτά δισ. ευρώ, πιστεύεται ότι πλέει προς ένα πεδίο δοκιμών στη Θάλασσα Μποχάι (στην Κίτρινη Θάλασσα), που έχει δεσμεύσει το Πεκίνο μέχρι τις 28 Απριλίου.
Στρατιωτικές αναλυτές στην νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις του και θεωρούν ότι το αεροπλανοφόρο θα χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για να εδραιώσει τις εδαφικές του διεκδικήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.
Έτσι η Κίνα διαθέτει πλέον δύο πλήρως λειτουργικά, εξοπλισμένα αεροπλανοφόρα, αλλάζοντας υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων.
Το Type 001A (CV-17) με εκτόπισμα 70.000 τόνων μοιάζει πολύ με το μικρότερο και ελαφρύτερο Lianoning.
Πιστεύεται, όμως, ότι μπορεί να μεταφέρει 44 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων J-15 -οκτώ περισσότερα από το Liaoning-, έξι ελικόπτερα ανθυποβρυχιακής δράσης, τέσσερα ελικόπτερα έγκαιρης προειδοποίησης και δύο μεταγωγικά ελικόπτερα.
Είναι, βέβαια, αρκετά μικρότερο από το καμάρι του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το μήκους 337 μέτρων και εκτοπίσματος 100.000 τόνων USS Gerald Ford, που μεταφέρει 90 αεροσκάφη τύπου Ηornet, EA-18G, F-35c καθώς και ελικόπτερα SH-60, C-2 και Ε-2.
Η Κίνα επιθυμεί να αποκτήσει τουλάχιστον έξι αεροπλανοφόρα, τα τέσσερα εκ των οποίων θέλει να είναι επιχειρησιακά μέχρι το 2030, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται τοπικά ΜΜΕ.
Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτή τη στιγμή 10 επιχειρησιακά αεροπλανοφόρα και ναυπηγούν άλλα δύο.
Η China Shipbuilding Industry Corporation ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να επιταχύνει τη διαδικασία για τεχνολογικά άλματα στα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, ενώ έκανε λόγο και για νέας γενιάς πυρηνοκίνητα, αθόρυβα υποβρύχια και έξυπνα, μη επανδρωμένα επιθετικά και αμυντικά συστήματα για χρήση στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass