ΔΑΝΙΑ:

Προς κυβέρνηση μειοψηφίας από το δεξιό κόμμα Venstre

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2015 9:04

 

 

Κοπεγχάγη

Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Venstre, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF) αποδείχθηκαν δύσκολες.

«Η αίσθησή μου μετά τις συζητήσεις είναι ότι θα καταστεί εφικτό να σχηματιστεί μια κυβέρνηση του Venstre υπό την ηγεσία μου, η οποία θα διαθέτει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου» είπε ο Ράσμουσεν.

Το Venstre, το οποίο παραδοσιακά ηγείται των κυβερνήσεων της δεξιάς στη Δανία, δεν κατέλαβε παρά την τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, με το 19,5% των ψήφων, πίσω από τους σοσιαλδημοκράτες (26,3%) και το DF (21,1%).

Ο Ράσμουσεν, στον οποίο ανατέθηκε από την βασίλισσα Μαργκρέτε η εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, αρχικά αποπειράθηκε να βρει κοινό έδαφος με αυτό το τελευταίο.

Αλλά ήδη από την προεκλογική εκστρατεία είχε φανεί ότι αυτά που χωρίζουν τα δύο πολιτικά κόμματα είναι πολλά -ιδίως στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, καθώς οι φιλελεύθεροι θέλουν το πάγωμα των δημοσίων δαπανών ενώ το DF θέλει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος.

Ο πρώην πρωθυπουργός (2009-2011) απέρριψε εξάλλου το ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχίας με δύο μικρότερα κόμματα, τη Φιλελεύθερη Συμμαχία και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Αν και οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι κάτι συνηθισμένο στη Δανία, μια κυβέρνηση που θα αποτελείται μόνο από στελέχη του Venstre θα διαθέτει ελάχιστη κοινοβουλευτική ισχύ -αφού εξασφάλισε μόλις 34 έδρες στη Βουλή, επί συνόλου 179.

Μόνο μια κυβέρνηση, το 1973, είχε μικρότερο αριθμό βουλευτών (22) και είχε διαρκέσει 14 μήνες.

Ο Ράσμουσεν πάντως είπε ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει την κυβέρνησή του στη βασίλισσα την Κυριακή το πρωί.

Το άλλοτε περιθωριακό DF, το οποίο έχει απαιτήσει να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, έχει λαϊκιστικές δεξιές θέσεις στα περισσότερα άλλα ζητήματα: θέλει να επιβληθούν περιορισμοί στη μετανάστευση και να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Δανίας στην ΕΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass