ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Εβαλε πρόστιμο 4,34 δισ. στην Google

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2018 15:05

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πρόστιμο ρεκόρ - ύψους 4,34 δισ. ευρώ (5,06 δισ. δολ.) επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google, για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. Κατά την Κομισιόν, από το 2011, η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση.


Η Κομισιόν κάλεσε την Google να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 90 ημερών, προειδοποιώντας την πως θα επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google.
Την απόφασης προηγήθηκε τριετής έρευνα της αρμόδιας αρχής της Ε.Ε. Το πρόστιμο υπερβαίνει τα 2,4 δισ. ευρώ, που επιβλήθηκε πέρυσι στον αμερικανικό «κολοσσό», λόγω της αθέμιτης χρήσης του «google search» υπέρ των δικών του υπηρεσιών online αγορών.
Η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τρία είδη νομικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Google σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων προκειμένου να διασφαλίζει ότι η κίνηση στις συσκευές Android κατευθύνεται προς τη μηχανή αναζήτησης της Google».
«Με τον τρόπο αυτό, η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της. Οι πρακτικές αυτές έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται σε αξιοκρατική βάση. Έχουν στερήσει από τους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον σημαντικό τομέα των κινητών επικοινωνιών. Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε.», πρόσθεσε.
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει το πρόστιμο ρεκόρ ύψους 4,34 δισ. ευρώ που επέβαλαν στην Google οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «εξαιρετική απόφαση».
«Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων που είναι κοινοί για όλους, ούτε η Google, ούτε καμία άλλη οντότητα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass