Περισσότερες θηλυκές σαύρες στην Αυστραλία λόγω ζέστης

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2015 20:21

 

Μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Αυστραλιανό περιοδικό Nature έδειξε ότι στην χώρα οι σαύρες με το όνομα Lizard Dragon αλλάζουν φύλο ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Λόγω των κλιματολογικών αλλαγών το είδος έχει προσαρμοστεί και προσπαθώντας να αποτρέψει αυτό από την εξαφάνιση του, έχει αλλάξει τον τρόπο αναπαραγωγής και ανάπτυξης.

Εάν οι περιβαλλοντικές θερμοκρασίες ξεπερνάν τους 37 βαθμούς κελσίου, τότε το αρσενικό έμβρυο μετατρέπεται σε θηλυκό κατά την διάρκεια της επώασης. Από παλαιότερες έρευνες οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η θερμοκρασία παίζει ρόλο στη ζωή των ερπετών.

Η αλλαγή αυτή γίνεται σε αναλογία 16(θηλυκά) προς 1 (αρσενικό).

Όμως έχει παρατηρηθεί και κάτι ακόμα πιο αξιόλογο. Τα έμβρυα τα οποία προοριζόντουσαν για αρσενικά αλλά τελικά κατέληξαν σε θηλυκά, έχουν χρωμοσώματα τα οποία επιτρέπουν σε αυτά να γεννάνε περισσότερο.

Η ανησυχία εκφράστηκε από τους επιστήμονες για το γεγονός ότι υπάρχει περίπτωση και σε μία ακόμα αλλαγή ή οποία αφορά το σύστημα των ερπετών. Ίσως με τον καιρό αλλάξει η υπόσταση του, λόγω των καιρικών συνθηκών. Από ένα σύστημα που αφορούσε την γενετική μετάλλαξη σε ένα σύστημα που θα αφορά την κλιματική μετάλλαξη.

Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο για το είδος καθώς εάν οι θερμοκρασίες παραμείνουν υψηλές, τότε τα έμβρυα που θα γεννιούνται θα είναι 100% θηλυκά. Όμως συμπληρώνουν ότι υπάρχει περίπτωση προσαρμογής στη θερμοκρασία και το περιβάλλον και αυτό ίσως οδηγήσει σε γέννες περισσότερων αρσενικών για την επιβίωση του είδους.

Γιάννης Παπαθανασίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass