ΥΠΕΞ: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα

Αναφέρει ανακοίνωση, μετά από δήλωση Ερντογάν ότι «Ελλάδα και Κύπρος βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες» - Κουμουτσάκος: Ολισθηρός ο δρόμος που επέλεξε η Άγκυρα

Δημοσίευση: 28 Νοε 2018 15:47

ΑΓΚΥΡΑ

Νέα επίθεση και απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, προειδοποιώντας πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες». Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν. «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος», είπε, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Η τοποθέτηση Ερντογάν λίγο μετά τη δημοσίευση στον τουρκικό Τύπο διάφορων χαρτών οι οποίοι αναβιώνουν εκτενείς τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο, δίχως να λαμβάνουν υπόψη νησιά όπως το Καστελόριζο. Τέλος, ΜΜΕ της Τουρκίας έχουν επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεννόησης της Άγκυρας με τη Λιβύη για κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε να προκληθούν εμπόδια σε ανάλογες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ

Σκληρή απάντηση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία πως δεν έχει νομικά επιχειρήματα και πως προκαλώντας υπομονεύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών: «Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της. Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση». Είχαν προηγηθεί οι νέες προκλητικές δηλώσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως δεν θα ανεχθεί επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. «Η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο», είπε ο Ερντογάν.

Ο Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Άγκυρας αγνοούν το διεθνές Δίκαιο και συνιστούν άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνουν έτσι, ότι η Τουρκία είναι παράγοντας αβεβαιότητας, αστάθειας και έντασης στην ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. «Με λόγια και πράξεις η Τουρκία αναδεικνύεται ως εμπόδιο στις θετικές εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Ο ολισθηρός δρόμος που έχει επιλέξει, την οδηγεί έτσι σε περιφερειακή απομόνωση. Η Τουρκία οδηγείται επίσης σε συνεχή απομάκρυνσή της από την Ευρώπη αλλά και την Ατλαντική Συμμαχία που, και οι δύο, αποδίδουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass