ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΣΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΙΑΕΑ

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2015 8:04

 

 

ΒΙΕΝΝΗ

Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις έφθασαν σε ιστορική συμφωνία για την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA) υπέγραψε χθες με το Ιράν έναν «οδικό χάρτη» με σκοπό να επιλύσει όλα τα θέματα που είχε σε εκκρεμότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAEA. Η μελλοντική πρόσβαση στην ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση Παρσίν, την οποία έχει επιδιώξει κατ' επανάληψη η υπηρεσία, είναι μέρος μίας ξεχωριστής «διευθέτησης», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

«Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2015, ο Γενικός Διευθυντής θα παράσχει... την τελική αποτίμηση για την επίλυση όλων των παρελθόντων και τρεχόντων εκκρεμούντων ζητημάτων», πρόσθεσε.  Μία «ιστορική στιγμή» και ένα «νέο κεφάλαιο ελπίδας» χαρακτήρισε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιένη έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανοίγει τον δρόμο για μία νέα φάση στις διεθνείς σχέσεις. 

Πάντως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για εμποδίσει την πραγματοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.

«Το Ιράν πρόκειται να ακολουθήσει ένα βέβαιο μονοπάτι προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Πολλοί από τους περιορισμούς που υποτίθεται ότι θα το εμπόδιζαν από το να φθάσει εκεί θα αρθούν», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη μίας συνάντησης με τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερ Κέντερς στην Ιερουσαλήμ. «Το Ιράν θα κτυπήσει jackpot, μία χρυσοφόρα φλέβα μετρητών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να επιδιώκει την επιθετικότητα και τον τρόμο στην περιοχή και στον κόσμο. Είναι ένα κακό λάθος ιστορικών διαστάσεων».

 Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαιρέτισε την «ιστορική συμφωνία», εκτιμώντας ότι μπορεί να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν.

Στο μεταξύ μόλις έπεσε ο ήλιος και έσπασε η νηστεία του Ραμαζανιού, εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν στη μεγαλύτερη λεωφόρο της Τεχεράνης, τη Βαλιγιέ Ασρ ενώ οι οδηγοί πατούσαν συνεχώς τα κλάξον των αυτοκινήτων τους, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass