ΡΩΣΙΑ:

Η «γκρίνια» στα Σκόπια ενισχύει τον αλβανικό αλυτρωτισμό

Ντιμιτρόφ: Πιστή η Αθήνα στη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2019 18:42

ΜΟΣΧΑ

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ, μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, διαβλέπει ο ρώσος εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, αναφέροντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσόβου.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS σε τηλεγράφημά του με τίτλο «Η κατάσταση με την μετονομασία της "Μακεδονίας" μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων στα Βαλκάνια», παραθέτει την εκτίμησή του ότι η «ενδομακεδονική» διαμάχη γύρω από την μετονομασία της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ρόλου της αλβανικής διασποράς, και μελλοντικά στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα Βαλκάνια.

«Στην "Μακεδονία" οι Αλβανοί συνιστούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και αν συντελεσθεί διάσπαση στον "μακεδονικό" πληθυσμό, αυτό σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει ενίσχυση της αλβανικής επιρροής» επισημαίνει.

Προσθέτει ότι «για όσο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται συσπειρωμένες, αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά αν έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, τότε πιο ισχυρές θα νοιώθουν οι αλβανικές δυνάμεις».

«Η ψηφοφορία γύρω από την μετονομασία, φυσικά αποδυναμώνει το "μακεδονικό" τμήμα του πληθυσμού και μπορεί να υπονομεύσει την δημοκρατική και πολιτική ισορροπία εντός της χώρας, αν και αυτό είναι αρκετά σχετικό» δηλώνει ο Ολέντσενκο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει υποθετικά ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου. Στην περίπτωση αυτή υποστηρίζει ο Ολέντσενκο, η Αλβανία, η οποία «διεκδικεί τον ρόλο της Μεγάλης Αλβανίας, δηλαδή σκέφτεται να προσαρτήσει εδάφη, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός, μπορεί να σκεφτεί να προσαρτήσει αυτά τα εδάφη, πράγμα που θα αλλάξει ριζικά τον συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια».

Ο ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

Τη διαβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτή παραμένει αφοσιωμένη στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

«Άκουσα την είδηση για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας και αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, που εγκατέλειψε τη θέση του υπουργού. Είχα αμέσως μια σύντομη συνομιλία με τον συνάδελφό μου Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά την οποία με διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ισχυρά αφοσιωμένη, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του έργου της σχετικά με τη συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass