Η Β. Μακεδονία μπαίνει στο ΝΑΤΟ

ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ -

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2019 18:34

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ έγινε, χωρίς να προκύψουν ενστάσεις από τις χώρες- μέλη της Συμμαχίας.


Το ΝΑΤΟ ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων, κάτι που επέτρεψε νωρίτερα χθες στον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να το στείλει στους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών- μελών, στις Βρυξέλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διατυπώθηκαν ενστάσεις. Οπως εξηγούσαν διπλωματικές πηγές, δρομολογήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ως τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα το πρωτόκολλο ένταξης, για το επόμενο βήμα.
Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να είναι η πρώτη που θα το υπογράψει, σημειώνει το Bloomberg, «κάτι που θα ενεργοποιήσει την αλλαγή της ονομασίας και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαδικασία που θα αυξήσει τα μέλη της Συμμαχίας σε 30». «Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου ένταξης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης, η χώρα που προσκαλείται θα αρχίσει να μετέχει στις συναντήσεις της Συμμαχίας», αναφέρει το κείμενο που έλαβαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Bloomberg. Οταν υπογραφεί το πρωτόκολλο, τότε θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών- μελών της Συμμαχίας.ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ Ε.Ε.
Στο μεταξύ τα βήματα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι «σαφή», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.
Ερωτηθείσα σχετικά με τη δέσμευση του αρχηγού της ΝΔ, ότι θα ασκήσει βέτο στην προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, απάντησε πως το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ορίσει μια «σαφή πορεία» για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019.
«Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».
«Η πορεία που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής», κατέληξε η ίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass