ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Επίθεση αυτοκτονίας με 100 νεκρούς

* NYT: Το ΙΚ χρησιμοποιεί χημικά κατά των Κούρδων

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2015 18:24 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουλ 2015 19:19

 

 

ΒΑΓΔΑΤΗ

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στο Ιράκ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε αγορά της πόλης Χαν Μπάνι Σάαντ, περίπου 30 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης, εν μέσω των εορτασμών για το τέλος του μήνα του ραμαζανιού.

Με ανάρτησή της στο λογαριασμό της στο Twitter η οργάνωση ανέφερε πως η επίθεση ήταν μια πράξη εκδίκησης για τον θάνατο Σουνιτών στην πόλη Χαουίγια του βορείου Ιράκ και πως το αυτοκίνητο του βομβιστή ήταν παγιδευμένο με περίπου τρεις τόνους εκρηκτικής ύλης.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΧΗΜΙΚΑ

Εν τω μεταξύ η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) χρησιμοποιεί εναντίον των κούρδων πολιτοφυλάκων στο Ιράκ και τη Συρία χημικές οβίδες τις οποίες κατασκευάζει στα εργαστήριά της, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη έκθεση που παρέδωσαν στην κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν οι δεξαμενές εγκεφάλων Conflict Armament Research και Sahan Research, αναφέρει πως οι ερευνητές κατέγραψαν τις τελευταίες εβδομάδες τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΙΚ έκανε χρήση χημικών βλημάτων όλμου εναντίον κουρδικών θέσεων.

Η πιο σαφής περίπτωση καταγράφηκε στις 21 ή 22 Ιουνίου, όταν ένα χημικό βλήμα όλμου διαμετρήματος 120 χιλιοστών έπληξε κουρδική θέση κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Το βλήμα δεν εξερράγη και ανακτήθηκε για να αναλυθεί.

"Σύντομα θα έχουμε την ακριβή σύνθεση του χημικού στο βλήμα αυτό, όμως είμαι σίγουρος πως είναι χλώριο", δήλωσε ο Γκρέγκορι Ρόμπιν της Sahan Research, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Η έκθεση συμβουλεύει τους κούρδους αξιωματούχους να βελτιώσουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους για χημικό πόλεμο, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι το ΙΚ έχει προχωρήσει στην παραγωγή χημικών όπλων.

Το χλώριο κατατάσσεται στους "ασφυξιογόνους παράγοντες", καθώς καίει τους πνεύμονες και είναι θανάσιμο όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες.

Από τα τέλη του 2014 έχουν υπάρξει πολλές πληροφορίες από κούρδους αξιωματούχους, καθώς και από τις ιρακινές και τις συριακές αρχές και από ιατρικό προσωπικό ότι το ΙΚ χρησιμοποιεί βόμβες με χημικούς παράγοντες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass