Επιστρέφει ο εφιάλτης των πυρηνικών

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ INF

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2019 15:26

ΜΟΣΧΑ

Υπεγράφη, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το διάταγμα που ενεργοποιεί την αναστολή της Συνθήκης Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) από την πλευρά της Ρωσίας, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την INF, αρχής γενομένης από τις 2 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία παραβιάζει τους κανονισμούς της Συνθήκης, κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει.

Σε απάντηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι και η Μόσχα αναστέλλει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη. Όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην INF τίθεται σε ισχύ αμέσως αφότου υπογράψει ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Κρεμλίνο, η Ρωσία αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη, είτε μέχρις ότου οι ΗΠΑ διορθώσουν τις παραβιάσεις, στις οποίες σύμφωνα με τη Μόσχα έχουν προβεί, είτε μέχρι τη λήξη της διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Με την απόσυρση των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τη Συνθήκη INF εκτιμάται ότι είναι πλέον πιθανόν, όπως υπονόησαν εμμέσως πλην σαφώς και οι δύο συμβαλλόμενοι, να ξεκινήσει νέα ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών. Κάτι που αναντίρρητα θα επιφέρει σημαντικούς τριγμούς στην ευρωατλαντική ασφάλεια.

Εκτιμάται, δε, ότι οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν νέο δίλημμα ασφάλειας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος μαζί με τη Συνθήκη INF να κλονιστεί μέχρι κατάρρευσης και η Συμφωνία START I του 1994, να μην ανανεωθεί για άλλα 5 χρόνια. Αυτό θα οδηγούσε στην παντελή έλλειψη ελέγχων όλων των πυρηνικών. Να επισημάνουμε ότι η υπόψη Συμφωνία θέτει περιορισμούς στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και των πυραύλων-φορέων τους, περιορίζοντας τα πυρηνικά οπλοστάσια ΗΠΑ και Ρωσίας σε 1.550 κεφαλές ανά χώρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass