«Πράσινο φως» από Ε.Ε. για πυρηνικό σταθμό στην Ουγγαρία

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2019 16:36

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία-24», δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Paksh-2» στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας ότι όλες οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.
Ο Σιγιάρτο, απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι τώρα όσον αφορά στην έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, στις τυπικές διαδικασίες έγκρισης εκ μέρους της ΕΕ, οι οποίες διήρκεσαν όπως είπε, περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε και περισσότερο χρόνο από αυτόν που ήταν προγραμματισμένος.

Επισήμανε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως».
Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι τα διάφορα έργα υποδομής έχουν ξεκινήσει και προσέθεσε ότι την παρούσα στιγμή περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ουγγαρία διασφαλίζεται από τον πυρηνικό σταθμό, ενώ το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός.
Στα τέλη του 2014 η Ρωσία και η Ουγγαρία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της Ουγγαρίας «Paksh», δύο πρόσθετων ενεργειακών εγκαταστάσεων εξοπλισμένων με προηγμένης τεχνολογίας ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου BBER-1200 οι οποίοι ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές αξιοπιστίας και ασφάλειας. Βάσει της συμφωνίας η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει το έργο «Paksh-2» με δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογισθεί στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2018 ο αρμόδιος Ούγγρος υπουργός για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού «Paksh» Γιάνος Σούλι , είχε δηλώσει ότι τα σχέδια για την κατασκευή του «Paksh-2» με τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να προσαρμοσθούν στους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει το ύψος του προϋπολογισμού που είναι συγκεκριμένο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass