ΟΗΕ: Αγονες οι συζητήσεις για «Πόλεμο των Αστρων»

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2019 16:28

ΓΕΝΕΥΗ
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να αποφευχθεί μια κούρσα των εξοπλισμών στο διάστημα τερματίστηκαν χθες, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες για τον αφοπλισμό.
Εκπρόσωποι 25 χωρών –μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ– συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών τις δύο τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να θέσουν τις βάσεις για μια συμφωνία ειρήνης στο διάστημα. Η συνεδρίαση της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων (GGE) διεξήχθη υπό την προεδρία του πρεσβευτή της Βραζιλίας στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ, Γκουλιέρμε ντε Αγκουλάρ Πατριότα.


Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χθες και δεν ορίστηκε καμία νέα ημερομηνία για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, είπε ο Πατριότα. Όπως εξήγησε, οι διπλωμάτες της Ομάδας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομοφωνία σε μια σειρά προτάσεων που είχαν κατατεθεί για το θέμα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πατριότα εκτίμησε ότι ενδεχομένως ο στόχος που είχε τεθεί «ήταν πολύ φιλόδοξος» για ένα «τόσο ευαίσθητο» θέμα.
Οι προσπάθειες για τον αφοπλισμό στο διάστημα βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Η Ρωσία και η Κίνα θέλουν μια συμφωνία που να απαγορεύει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων στρατιωτικού υλικού. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν αυτήν την προσέγγιση, επισημαίνοντας πόσο δύσκολο είναι να γίνει επαλήθευση στο διάστημα. Η Ουάσινγκτον προτιμά να επιβληθεί ένας «κώδικας συμπεριφοράς» που θα απαγορεύει ορισμένες επιθετικές ενέργειες. Εν μέσω των συνομιλιών, η Ινδία προχώρησε την Τετάρτη στην εκτόξευση ενός πυραύλου για να καταστρέψει έναν δορυφόρο, δημιουργώντας εκατοντάδες διαστημικά σκουπίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass