ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ NOTRE DAME - ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Η ΟΥΝΕΣΚΟ

Στις φλόγες παραδόθηκε ο Καθεδρικός Ναός της Παναγιάς των Παρισίων

Δημοσίευση: 16 Απρ 2019 19:11
Αξιωματούχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε αργά χθες το βράδυ οτι ο ναος γλίτωσε από ολοκληρωτική καταστροφή Αξιωματούχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε αργά χθες το βράδυ οτι ο ναος γλίτωσε από ολοκληρωτική καταστροφή
ΠΑΡΙΣΙ
Παγκόσμιο σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Χιλιάδες Παριζιάνοι αλλά και πολίτες όλου του πλανήτη δάκρυζαν καθώς παρακολουθούσαν με απόγνωση την πύρινη λαίλαπα να καταστρέφει το ιστορικό οικοδόμημα. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνονταν από το κτίριο, ενώ φλόγες έγλειφαν τη στέγη και ξεπηδούσαν από τα δύο κωδωνοστάσια, όπως φαίνονταν σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης. H πυρκαγιά, η σοβαρότητα της οποίας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες, ξεκίνησε στη σκεπή του Καθεδρικού ναού, του ιστορικού μνημείου με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη. Οι φλόγες έφτασαν στη στέγη του καθεδρικού ναού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές καθώς είναι σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης, και γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από τις εργασίες που γίνονται στην Παναγία των Παρισίων. Η αστυνομία θεωρεί πως πρόκειται για ατύχημα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Παναγίας των Παρισίων, η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 18:50 (19:50 ώρα Ελλάδας). Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για χθες βράδυ διάγγελμά του προς το Έθνος, λόγω της «τρομαχτικής πυρκαγιάς» που μαίνονταν μεχρι αργά το βράδυ στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Ελιζέ. Η Δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό έγραψε στο Twitter ότι «μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» και ότι «οι πυροσβέστες προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο», ενώ ζήτησε από «όλες και όλους να σεβαστούν την περίμετρο ασφαλείας».
Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα. Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι χθες ήταν η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Η ΟΥΝΕΣΚΟ
Στο πλευρό της Γαλλίας για την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων στέκεται η Ουνέσκο, προκειμένου να διασωθεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού. Όπως δήλωσε η Οντρεΐ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ, «η Ουνέσκο στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά». Υπενθυμίζεται πως η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
 
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
"Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν,είμαστε στο πλευρό σας" αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass