Κατακραυγή για δημοπρασία του Οίκου Christie's

ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2019 18:00

ΛΟΝΔΙΝΟ

Βουλευτές από την Αίγυπτο, αλλά και τη Βρετανία, καταδίκασαν με σκληρή γλώσσα τη δημοπρασία του Οίκου Christie's για την πώληση κλεμμένων αιγυπτιακών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής του βασιλιά Τουταγχαμών που έγινε στο Λονδίνο, παρά την κατακραυγή από τις αιγυπτιακές αρχές.

«Η πώληση αιγυπτιακών αντικειμένων παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις της UNESCO που απαγορεύουν την παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταβίβαση κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και οι οποίες επιτρέπουν επίσης στην Αίγυπτο να ανακτήσει παράνομα λαθραία αντικείμενα που είναι καταχωρημένα σε διεθνή μουσεία», αναφέρεται στη δήλωσή τους.

Επισημαίνεται ότι η δημοπρασία παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και συμφωνίες λόγω έλλειψης εγγράφων ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, η αιγυπτο-βρετανική κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε την εκτίμησή της στις χώρες που συνεργάστηκαν με την Αίγυπτο για την ανάκτηση πολλών από τις κλεμμένες αιγυπτιακές αρχαιότητες στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος κατόρθωσε να ανακτήσει 1.100 αντικείμενα το 2016 και το 2017 από 20 χώρες.

Η μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε τη λύπη της και για «τη σιωπή της UNESCO σε αυτό το επαναλαμβανόμενο έγκλημα κατά τρόπο που να αμφισβητείται η αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass