Διεθνή

Δημοσίευση: 10 Νοε 2019 15:06

ΧΙΛΗ: Διαδήλωση 75.000 ανθρώπων

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ

Συνεχίζεται η εξέγερση στη Χιλή κατά του καθεστώτος του προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, με νέα διαδήλωση που συγκέντρωσε πάνω από 75.000 ανθρώπους στην πλατεία Ιταλίας του Σαντιάγκο, ενώ οι νεκροί των ταραχών είναι τουλάχιστον 20 και τα αιτήματα για σοβαρές μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της ζωής δεν εισακούγονται.

Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από τη 18η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν βανδαλισμοί σύμφωνα με την DW. Άγνωστοι πυρπόλησαν ιστορικό κτίριο στο Πανεπιστήμιο Πέδρο δε Βαλβίδια, ενώ μια άλλη ομάδα λεηλάτησε την κοντινή εκκλησία Parroquia de La Asunción, παίρνοντας πάγκους για να τα τους μετατρέψουν σε οδοφράγματα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν αυτά δεν έχουν διαλευκανθεί μέχρι στιγμής.

Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν και πάλι με αστυνομική βία, καθώς χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες και κόσμος ξυλοκοπήθηκε.

Ο πρόεδρος της Χιλής, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ανακοίνωσε κάποια κοινωνικά μέτρα, όπως την αύξηση του κατώτερου μισθού και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Οι κινήσεις του όμως δεν μοιάζουν να ικανοποιούν το κίνημα διαμαρτυρίας, που πλέον ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος.

* * *

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ:

Διαδηλωτές καλούν σε γενική απεργία

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Αντικυβερνητικών διαδηλώσεων συνέχεια αναμένεται να έχουμε για 24ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο στο Χονγκ Κονγκ, με τους διαδηλωτές να καλούν σε γενική απεργία τη Δευτέρα, ζητώντας από τους πολίτες να αποκλείσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Αστυνομία έδωσε άδεια να γίνει συγκέντρωση στο πάρκο Ταμάρ, σε μια από τις σπάνιες φορές τις τελευταίες εβδομάδες που ενέκρινε κινητοποίηση.

Οι ολονυκτίες με κεριά που πραγματοποιήθηκαν προχθες στη μνήμη του φοιτητή, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έπεσε από ύψος, εκτραχύνθηκαν γρήγορα σε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Η αστυνομία έριξε μια βολή στον αέρα – πραγματική σφαίρα – προειδοποιητικά μπροστά σε «μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών που έφερε οπλισμό», και πέταξε τούβλα στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να απομακρύνουν οδοφράγματα από τους δρόμους στην περιοχή Καουλούν προχθες βράδυ, ανέφερε ανακοίνωση των δυνάμεων της τάξης. «Απειλήθηκε σοβαρά η ζωή των αστυνομικών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο θάνατος του 22χρονου φοιτητή σε νοσοκομείο είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει την οργή απέναντι στους αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για χρήση δυσανάλογης βίας ενώ το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών.

* * *

ΜΑΪΚ ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ:

Εκανε την πρώτη κίνηση για να μπει στην κούρσα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ κατέθεσε στην Αλαμπάμα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να μετάσχει στην ψηφοφορία των Δημοκρατικών για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και μεγιστάνας των ΜΜΕ, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα μπει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Ομως, έχει ξεκαθαρίσει ότι το σκέφτεται σοβαρά και υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του στην Αλαμπάμα- από τις πρώτες πολιτείες που οριστικοποιείται ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων- του επιτρέπει να αφήσει ανοιχτές τις επιλογές του.

Η υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ θα κάνει πιο δύσκολη την κούρσα για το χρίσμα για τον Τζο Μπάιντεν. Σχολιάζοντας μια πιθανή υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε καλοδεχούμενο αντίπαλο τον όγδοο πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την είσοδό του στην κούρσα και θύμισε ότι προηγείται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε πολιτείες- κλειδιά.

Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε με περιφρόνηση την πιθανή υποψηφιότητα του Μπλούμπεργκ. «Ο μικρός Μάικλ θα αποτύχει», σχολίασε και πρόσθεσε ότι τον ξέρει και πως «δεν είναι παρά ένα τίποτα, αλλά ίσως να βλάψει τον Μπάιντεν». Αν τελικά ο Μπλούμπεργκ- που έχει περιουσία πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια- μπει στην κούρσα, θα είναι ο δεύτερος γηραιότερος υποψήφιος, μετά τον 78χρονος Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος πρόσφατα αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας.

* * *

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:

Δυο νεκροί, 7 αγνοούμενοι από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

ΣΙΔΝΕΪ

Δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, επτά αγνοούνται, δεκάδες έχουν τραυματιστεί και πάνω από εκατό σπίτια έχουν καταστραφεί καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στην ανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές .

Το πυροσβεστικό σώμα της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς στο Γκλεν Ίνις, περίπου 550 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ. Το απανθρακωμένο πτώμα ενός άνδρα βρέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο, ενώ μια γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα που είχε εντοπιστεί προχθες υπέκυψε παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τη σώσουν.

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Νέα Νότια Ουαλία, η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, ενημέρωσε ότι επτά άνθρωποι αγνοούνται σε όλη την επαρχία. Σύμφωνα με το αυστραλιανό Πυροσβεστικό Σώμα, πάνω από 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και στελέχη του. Ήδη από την έναρξή της, αυτή αναμένεται να είναι μια από τις χειρότερες περιόδους πυρκαγιών που έχει βιώσει ποτέ η Αυστραλία, καθώς η χώρα πλήττεται από ακραία ξηρασία. Παρά την ανάπτυξη 1.200 πυροσβεστών και 70 αεροσκαφών, δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass