Πορεία επανένωσης στη βάση Ομοσπονδίας

*Στη Λευκωσία από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους *Τριμερής συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο

Δημοσίευση: 25 Νοε 2019 20:21

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ένωσαν τις φωνές τους σε μεγάλη δικοινοτική πορεία, ζητώντας από τους ηγέτες της Κύπρου να δείξουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε η σημερινή τριμερής του Βερολίνου να έχει συγκεκριμένα

αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού.
Όπως μεταδίδει για την DW ο Λουκιανός Κυρίτσας, η κινητοποίηση άρχισε από τον Βορρά όπου τουρκοκυπριακές οργανώσεις υποδέχθηκαν τους επικεφαλής ελληνοκυπριακών οργανώσεων έξω από το γραφείου του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Εκεί, του επέδωσαν κοινή διακήρυξη με την οποία οι δύο ηγέτες καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν στη συνέχιση της διαδικασίας με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια το πλήθος πέρασε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και συνενώθηκε με ομάδα Ελληνοκύπριων διαδηλωτών. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα στα Ελληνικά και στα Τούρκικα ζητώντας «Λύση, επανένωση, ειρήνη» και «Επανένωση του νησιού στη βάση ομοσπονδίας».
Κατά την άφιξή τους στο Προεδρικό παρέδωσαν την κοινή διακήρυξη στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου. Σ’ αυτήν αναφέρεται ότι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούν και πρέπει να αφήσουν πίσω τους και να θάψουν οριστικά τη βία του παρελθόντος, τις εθνικιστικές εξάρσεις και  τη μισαλλοδοξία και να οικοδομήσουν μαζί  ένα κοινό ελπιδοφόρο μέλλον.
Μπορεί να αποδειχθεί ιστορικό
Την κοινή διακήρυξη παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος διαβεβαίωσε για την καλή θέληση και βούληση του Προέδρου για συγκεκριμένα αποτέλεσμα στην τριμερή του Βερολίνου που όντως μπορεί να αποδειχτεί ιστορικό για την πορεία του κυπριακού. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε και για τους στόχους της Τριμερούς, οι οποίοι όπως είπε περιλαμβάνουν την κατάληξη σε μια συμφωνία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι έξι παράμετροι που είχε προτείνει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα. Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση και από τους Τουρκοκύπριους και από την Τουρκία, στο Βερολίνο θα ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass