Του Κόσμου τα Παράξενα

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2019 18:06

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί παντού πλέον, με την εμφάνισή της και σε παιχνίδια στρατηγικής να οδηγεί παίκτες στον δρόμο της απόσυρσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής Go, Lee Se-dol, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα αγωνίζεται πλέον επαγγελματικά, καθώς δεν μπορεί να νικήσει την τεχνητή νοημοσύνη.

«Με την εισαγωγή της AI στα παιχνίδια GO, συνειδητοποίησα πως δεν είμαι πλέον στην κορυφή. Ακόμα κι αν γίνω No.1 μέσω μανιωδών προσπαθειών, υπάρχει μία οντότητα που δεν μπορεί να νικηθεί», δήλωσε ο 36χρονος Νοτιοκορεάτης.

Πάντως, ο Lee αναμένεται να δώσει άλλο ένα ματς μέσα στο Δεκέμβριο πριν αποσυρθεί οριστικά. Αντίπαλός του θα είναι η HanDol, μία τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από τη Νότια Κορέα και ήδη έχει κερδίσει τους πέντε κορυφαίους παίκτες της χώρας. Το Go θεωρούνταν ένα παιχνίδι που δεν μπορούσε να «χτυπηθεί» από τους υπολογιστές, όμως το 2016 έγινε το πρώτο βήμα με την AlphaGo να επικρατεί με 4-1 του Lee, ενώ αργότερα η Google έβγαλε την DeepMind, η οποία νίκησε την AlphaGo σε 100 συνεχόμενα ματς.

------------------

 

Κουτάβι 18.000 ετών

Ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν αν ένα κουτάβι ηλικίας 18.000 ετών που βρέθηκε στη Σιβηρία είναι σκύλος ή λύκος.

Όπως αναφέρει το BBC, το μικρό ζωάκι, που ήταν δύο μηνών όταν πέθανε, έχει συντηρηθεί εντυπωσιακά στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος περιοχής της Ρωσίας, με τη γούνα του, τη μύτη του και τα δόντια του όλα άθικτα. Από την αλυσίδα του DNA δεν κατέστη δυνατό να καθορισθεί το είδος του. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το δείγμα εκπροσωπεί έναν εξελιγμένο κρίκο μεταξύ λύκων και των σύγχρονων σκύλων. Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα κατάφερε να δείξει την ηλικία του κουταβιού όταν πέθανε, για πόσο καιρό ήταν παγωμένο και ότι είναι αρσενικό.

Ο ερευνητής Dave Stanton στο Κέντρο Παλαιοντολογίας στη Σουηδία ανέφερε ότι η ακολουθία του DNA καταδεικνύει ότι το ζώο μπορεί να προέρχεται από ένα πληθυσμό που είναι κοινός πρόγονος και των σκύλων και των λύκων. Άλλος ερευνητής του κέντρου έκανε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία έθετε το ερώτημα αν το δείγμα είναι ένας μικρός λύκος ή «πιθανόν το αρχαιότερο σκυλί που έχει βρεθεί». Οι επιστήμονες συνεχίζουν με την αλυσίδα του DNA και θεωρούν ότι τα ευρήματα μπορεί να αποκαλύψουν πολλά για την εξέλιξη των σκύλων. Το κουτάβι ονομάστηκε «Dogor», που σημαίνει «φίλος» στη γλώσσα της φυλής Yakut.

------------------

Άφαντη 20 χρόνια

Ένα κοριτσάκι που είχε χαθεί σε τρένο όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών, βρήκε ξανά την οικογένειά της μετά από δύο… δεκαετίες!

Η γυναίκα, που όταν ήταν μικρή ξεχάστηκε στο τρένο από τον πατέρα της, μεγάλωσε με θετούς γονείς, καθώς -μυστηριωδώς- ταξίδεψε από τη Λευκορωσία στη Ρωσία και η οικογένειά της δεν κατάφερε ποτέ να την εντοπίσει. Είκοσι χρόνια μετά, ο σύντροφός της απλά έκανε μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και βρήκε την πραγματική οικογένεια της Yulia Gorina. Η 24χρονη αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ταξιδέψει για να βρει την οικογένειά της, με την οποία έκαναν τεστ DNA για να σιγουρευτούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής Sun. Οι γονείς της, που σήμερα είναι κοντά στα 50, την υποδέχθηκαν με συγκίνηση, ενώ ο πατέρας της τής ζήτησε «συγγνώμη».

------------------

Τράπουλες με τα όπλα

Την εποχή της εισβολής στο Ιράκ, το Πεντάγωνο είχε τυπώσει τράπουλες, όπου στα φύλλα με τις φιγούρες τα γνωστά σχέδια είχαν αντικατασταθεί από φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσέιν και των στενών συνεργατών του. Σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης έχει τυπώσει καινούργιες τράπουλες όπου στα φύλλα τους αναπαρίστανται τα όπλα που διαθέτουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι πασνταράν, Φρουροί της Επανάστασης, της Τεχεράνης. Πύραυλοι, άρματα μάχης, πυροβόλα. Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) στην ιστοσελίδα της δημοσιεύει το έγγραφο του Πενταγώνου, όπου παρουσιάζονται τα φύλλα της τράπουλας. Το σύστημα αυτό, θεωρητικά, συμβάλλει στο να μπορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες να αναγνωρίζουν τα οπλικά συστήματα, που διαθέτει ο ιρανικός στρατός. Όμως στην πραγματικότητα αποτελεί μία τακτική ψυχολογικού πολέμου σε μία στιγμή μεγάλης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, μέσα από πολλαπλά επεισόδια το τελευταίο διάστημα.

Στο παρελθόν το Πεντάγωνο έχει διανείμει στα στρατεύματά του τράπουλες με οπλικά συστήματα της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ προετοιμάζει και μία ανάλογη τράπουλα με τα όπλα της Βορείου Κορέας, ακόμη ενός άλλου μεγάλου «εχθρού» των ΗΠΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass