ΒΡΕΤΑΝΙΑ:

Σαρωτική νίκη Τζόνσον με αυτοδυναμία έδειξαν τα exit poll

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2019 15:17

ΛΟΝΔΙΝΟ

Συντριπτική νίκη με αυτοδυναμία δείχνουν τα exit poll των βρετανικών εκλογών για τον Μπόρις Τζόνσον και τους Συντηρητικούς.

Σύμφωνα με το exit poll που έγινε για το BBC, το ITV και το Sky News, το κόμμα του πρωθυπουργού, συγκεντρώνει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φέρεται να κερδίζει την εκλογική μάχη με 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων -δηλαδή οι Τόρις έλαβαν 50 περισσότερες έδρες από τις εκλογές του 2017.

Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν υπέστησαν συντριπτική ήττα, καθώς πέφτουν στις 191 έδρες, 70 λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν, σύμφωνα πάντα με το exit poll, 13 έδρες, ενώ το SNP λαμβάνει 55 έδρες. Χωρίς έδρα το Κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, μία κρατάει το Πράσινο Κόμμα, ενώ τρεις έδρες φέρεται να λαμβάνει το Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru).

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε ανοίγει τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για να ολοκληρώσει το Brexit, όπως έχει δεσμευτεί.

Πάντως, ακόμη και στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα)- δύο ώρες πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας- υπήρχαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων έξω από εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν συνέχιζαν να δίνουν τη μάχη των βρετανικών εκλογών μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός αργά το βράδυ βγήκε στον δρόμο και μιλούσε με τους πολίτες, καλώντας τους να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς.

Από την άλλη, ο Κόρμπιν έκανε απανωτές αναρτήσεις στο Τwitter, απευθυνόμενος στον κόσμο και καλώντας τους ψηφοφόρους στις κάλπες ακόμη και την ύστατη στιγμή.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις βρετανικές εκλογές, αν και η διαφορά μεταξύ των κομμάτων μειώθηκε, οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα. Το αποτέλεσμα που θα αναδείξουν οι κάλπες είτε θα ανοίξει τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για να ολοκληρώσει το Brexit, είτε θα βάλει τη Βρετανία σε τροχιά ενός νέου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Πολλοί ήταν οι Βρετανοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν στις εκλογές έχοντας για παρέα τον σκύλο ή τη γάτα τους, ή ακόμη και να πάνε στο εκλογικό τμήμα με άλογο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε την αρχή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πήγε να ψηφίσει για τις βρετανικές εκλογές με τον σκύλο του, τον Ντίλιν και μετά ανάρτησε στα social media με τον τετράποδο φίλο του. Ακόμη και σε αυτό διαφώνησαν με τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ηγέτης των Εργατικών πόζαρε στο Twitter με τη γάτα του.

Αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δημοσίευσε βίντεο με τον σκύλο του- την Λούνα- προτρέποντας τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. Αρκετοί Βρετανοί μιμήθηκαν τον Τζόνσον και πήγαν με το κατοικίδιό του στις κάλπες. Στη νότια Αγγλία όμως έκαναν τη διαφορά και έφτασαν στο εκλογικό τμήμα με άλογο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass