Εμπρακτη στήριξη από την ΕΕ

ΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2019 15:18

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την σαφή καταδίκη της Τουρκίας και την απερίφραστη στήριξη Ελλάδας και Κύπρου αναμένει η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένονταν να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο δείπνο των ηγετών που , ως αργά τη νύχτα, ήταν σε εξέλιξη.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Επειτα από συζήτηση περίπου τεσσάρων ωρών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα διάλειμμα από τη Σύνοδο Κορυφής, για την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία.

Οι ηγέτες χαλάρωσαν για λίγο, είχαν σύντομες συνομιλίες μεταξύ τους και πόζαραν, αφού περίμεναν για λίγο τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε και τη νέα πρωθυπουργού της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, οι οποίοι έφτασαν τελευταίοι για τη φωτογράφηση.

Επειτα από αυτό το διάλειμμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν τη συζήτησή τους για το κλίμα στο δείπνο.

ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΛΚ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το βράδυ, στο επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως το έκανε στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλτ Τουσκ.

«Ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα με τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

«Είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφή αποτύπωση και στα συμπεράσματα του συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ», συνέχισαν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων του Ιουνίου (και πολύ περισσότερο του Οκτωβρίου), ζητάμε «ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία», όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η 'ομπρέλα' αυτής της συνόδου κορυφής θα δώσει και την κατεύθυνση σε άλλα επίπεδα» συμπλήρωσαν, ενώ μετά από σχετική ερώτηση για τη στάση του ΟΗΕ πρόσθεσαν: «Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Ανέφεραν επίσης, ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό, κάτι που συνέβαινε λόγων των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass